Сиренето в магазина без опасни бактерии

Продукти, стоели 30 минути на слънце, носят риск за здравето

Сиренето в магазините не съдържа опасни за здравето ни бактерии, сочат данни от проверката на Българската агенция по храните (БАБХ) и Сдружение „Активни потребители“. Инспектирани са още количките за продажба на сладолед по алеи и паркове.

От БАБХ посочват, че в обект на проверка са се превърнали 8 сирена - две, произведени по Български държавен стандарт, и шест по-евтини. Резултатите сочат, че при никоe от тях не са открити бактерии, които могат да повлияят негативно на здравето ни през летните месеци. В хода на инспекцията от Агенцията по храните и „Активни потребители“ са следели за произхода, начина на съхранение и срока на годност на продуктите. Във връзка с тези критерии нарушения не са открити и при сладоледите. Резултатите от проверките на леденoто изкушение са изненадващи, имайки предвид, че през миналата година изследване на Центъра по биология на храните (ЦБХ) по поръчка на „Монитор“ разкри, че сладоледът на топки e пълен с бактерии и във всеки четвърти има наличие на ешерихия коли. Припомняме, че бактерията може да предизвика както стомашно-чревни проблеми, така и отделяне на гени, предизвикващи резистентност към лечение с антибиотик.

„Стандартно ние тестваме сладоледите за ешерихия коли, тъй като тя е класически индикатор за хигиена. Сладоледите вече не се водят млечен продукт и затова в тях могат да се влагат растителни мазнини, нишесте и гума", коментира Сергей Иванов от ЦБХ. Сред останалите бактерии, които можем да пипнем при консумацията на сладолед, са стафилококите, а най-опасният вариант е листерията моноцитогенис.

Сладоледите и сирената обаче далеч не са единствените продукти, които могат да се отразят негативно на здравословното ни състояние през лятото. Експерти съветват да бъдем изключително внимателни, когато си купуваме дюнери, скара или царевица от някоя от подвижните улични колички

В кебапчийниците например редовно оставят изпечените продукти в тенджера до скарата, където стоят с часове.

„Скарата трябва да се държи в топла витрина, тъй като тя поддържа температура над 65-68 градуса, тоест спира развитието на бактериите. Когато ти сложиш скарата в една тенджера, тя нито е достатъчно топла, нито убива бактериите“, категоричен бе Иванов, като допълни, че продукти, които са стоели повече от 20-30 минути на пряка слънчева светлина, не трябва да бъдат консумирани. Сред най-честите нарушения при будките за продажба на царевица пък са, че лъжичките не са опаковани индивидуално или липсва информация за алергените.

Подобни статии