Система за достъп във Венеция от следващата година

От лятото на 2022 г. достъпът до Венеция ще бъде ограничен посредством система от електронни вратички, чрез които ще се регулира туристическият поток, съобщават АНСА и специализираният сайт Фламиния е Динторни.

Вратичките ще бъдат инсталирани на пунктовете за достъп до града. През специално приложение или през интернет ще се прави резервация за посещения на Венеция и ще се плаща входна такса. Ще се получава Кю Ар код, който ще се сканира от посетителя на вратичката и тя ще се отваря и ще го пуска в града. От това правило ще бъдат изключени жителите на Венеция, децата до 6 години, близки роднини на жителите на града и хората, които са резервирали престой в хотел в самата Венеция. Хора, които работят в Града на каналите, но живеят в околни населени места, също ще бъдат освободени от входната такса. Целта е да няма струпване на много туристи в града. Обикновено във Венеция има нашествие на туристи, преминаващи там само за деня, но не нощуващи в града, а на съвсем други места. Това подлага на натиск транспортната и музейната система на Венеция, особено във времената на коронавирусна пандемия, когато трябва да се спазва социална дистанция в превозните средства, културните обекти и по улиците на града. Според специализирания сайт Фламиния е Динторни входната такса за Венеция ще бъде между 3 и 10 евро в зависимост от деня и броя на хората, които се очаква да посетят града. Мярката ще влезе в сила от 1 юни догодина, пише изданието.

Подобни статии

 • Пандемията затвори един от 10 хотела

  Пандемията затвори един от 10 хотела

  През юли 2021 г. у нас са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла. За същия период на 2019 г. те са били 3391. Делът на затворените обекти е бил около 10%. Това заяви служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021 в столичен хотел.

  101
 • България била готова да посрещне успешен туристически сезон

  България била готова да посрещне успешен туристически сезон

  Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в среща с бизнеса и контролните органи в курорта "Боровец" във връзка с подготовката за предстоящия зимен сезон 2021/2022. В дискусията участваха областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, представители на хотелиерския бизнес и областните структури на РИОСВ, БАБХ, РЗИ, БЧК, БАБХ, МВР.

  116
 • Българският паспорт е в топ 10 на

  Българският паспорт е в топ 10 на "най-мощните документи за пътуване" в света

  Българският паспорт е на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света. С българския паспорт може да се пътува в 136 държави, от които безвизово до 97, според Глобалният индекс на най-мощните паспорти на „Arton Capital“ за 2021 г., изготвен въз основа на това в колко държави е възможно да се пътува без виза, съобщава БГНЕС.

  191