Ситуацията с пандемията от коронавируса по света през седмицата от 22 до 29 октомври

Заболеваемостта и смъртността от ковид на седмична база по света отбелязват леко повишение. Новите случаи за този период са над 2,9 милиона, а починалите са над 49 000 - нарастване съответно с 4 и 5 процента, показват данните на Световната здравна организация, цитирани от БТА.

С изключение на региона на Европа, в който за четвърта поредна седмица се отчита увеличение на новозаразените с КОВИД-19 (18 процента в сравнение с предишната седмица), в останалите световни региони се наблюдава намаляване на заболеваемостта.
Най-голямо е понижението й в региона на Африка (21 процента), следван от западнотихоокеанския регион (17 процента), отбелязва СЗО.
В региона на Европа и Югоизточна Азия се отчита повишение на смъртността от КОВИД-19 на седмична база (съответно 14 и 13 процента). От друга страна, най-голямо намаляване на смъртността показва западнотихоокеанският регион, където то е 13 процента.
Общо в световен план потвърдените случаи на заразяване от началото на пандемията са над 244 млн., а починалите са над 4,9 млн.
Поставените ваксинни дози са над 6,5 милиарда.
Следват акценти от борбата с пандемията по света през изминалата седмица:

САЩ

От 8 ноември САЩ облекчават режима за влизане на ваксинирани чужденци на тяхна територия при пътуване със самолет. Указът на президента Джо Байдън предвижда успоредно с това и облекчаване на въведения още в началото на пандемията ограничителен режим за влизане в САЩ за повечето категории хора от 33 държави, включително Китай, Индия и голяма част от Европа. Рестрикциите предвиждаха, ако пътуващият е бил през последните 14 дни в някоя от тези страни, да не може да влиза в Щатите, но с новия указ това изискване отпада. Очаква се до края на седмицата, вероятно днес, Белият дом да обяви подробности около новите мерки.

Източна Европа

През изминалата седмица Източна Европа премина прага от 20 милиона заразени от началото на пандемията.
Регионът се бори с най-тежката си вълна на заразата, което се отдава на ниския процент ваксинирани. Делът на имунизираните в източната част на Европа е един от най-малките на континента. По-малко от половината от населението там е с поставена първа доза.

Словакия

Словакия наложи строги ограничения заради пандемията в още свои окръзи, а причината е нарастващата вълна на коронавирусните инфекции. От мерките е засегната най-вече северната част на страната по границите с Чехия и Полша.Затягането на мерките цели
ограничаване на струпването на хора - както на открито, така и на закрито, и предвижда затваряне на хотели, барове, ресторанти и фитнеси.

Русия

Русия продължи и тази седмица да отчита негативни рекорди, свързани с пандемията. Отново бяха отбелязани пикови стойности на заболеваемост и смъртност. Заради влошената епидемична обстановка влезе в сила обявено още от миналата седмица затягане на здравните мерки. От вчера в Москва е в сила частичен локдаун до 7 ноември, предвиждащ затваряне на обекти като ресторанти, салони за красота, магазини за мебели и дрехи, спортни зали и други; затворени са и училищата. Ще могат да работят само магазини за стоки от първа необходимост и аптеките. Това става, макар и предсрочно, в съзвучие с обявените от президента Владимир Путин платени неработни дни от 30 октомври до 7 ноември. Надеждата е това да помогне за ограничаване на разпространението на заразата.

Украйна

Съседна Украйна също отчете негативни рекорди през тази седмица. Във вторник тя регистрира най-големия си брой починали за денонощие от началото на пандемията - 734. Това стана само дни след предишния рекорд от 614 смъртни случая, който беше отчетен четири дни по-рано на 22 октомври.
Властите в Киев обявиха, че от понеделник при посещение на ресторанти и фитнес зали, както и в градския транспорт ще трябва да се показва удостоверение за ваксинация или за отрицателен тест за КОВИД-19.

Южна Корея

Южна Корея ще започне от ноември постепенно да се връща към нормалния живот, тъй като бе постигната поставената цел от 70 процента ваксинирано население. Децата ще се върнат в училищата, ще се възстановява обичайния ритъм на работа на общинските старчески домове. Населението на Южна Корея е около 52 милиона души.

Германия

Германия продължи да отчита и през тази седмица повишение на седмичната заболеваемост от ковид. Асоциация на болничните заведения предупреди за претоварване на интензивните отделения в резултат на скока в броя на новозаразените.
Германия обяви още две членки на ЕС - Хърватия и България за високорискови зони за разпространение на КОВИД-19. В списъка има още три държави от съюза - Румъния, Литва и Словения, а общият брой на страните в него е около 70. Всеки, който пристига от тези страни и не е напълно ваксиниран или преболедувал, трябва да остане под десетдневна карантина, която обаче може да бъде намалена, ако на петия ден след пристигането бъде даден отрицателен тест.

Италия/Швейцария

Италия обяви, че от януари ще започне да поставя трета ваксинна доза на всички желаещи. Досега трета доза се поставяше само на хора със сериозни заболявания, на хората над 60 години и на медиците.
Съседна Швейцария разреши поставянето на трета доза от двете иРНК ваксини - на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" - на всички категории уязвими лица.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  157
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  146
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  104