Скален лъв бди над село

Имам една мечта да събудя археологията и историята от летаргията, казва Румен Зиновиев

Румен Зиновиев пред поредното си откритие

Фотограф откри уникална скална фигура на лъвска глава. Тя се намира в Рила планина над село Радуил.

„Открих я преди две седмици“, заяви Румен Зиновиев. Той сподели още, че има една мечта. „Чрез медиите да събудя археологията и историята ни от летаргията, която ги е обзела. Не че мога да обясня какво намирам, но се надявам някой от нашите учени да се опита да го направи“, обясни Зиновиев.
Зиновиев се запалва по изследователската дейност преди около 8 години и започва с фотоапарат да обикаля различни светилища. Така преди около две седмици се натъква на лъва. „Някои виждат профил на лъв, други на човек. Направо си е за декор на фентъзи филм“, пише той в профила си във Фейсбук. Прави впечатление, че е направил поредица, кръстена „Скалните лица на България“. Малко след откритието на лъва, който местните хора смятат, че пази селото, Зиновиев се натъква на друга феноменална скала. „Предоставям ви приятели още едно скално лице. Нарекох го "Женихът на Марица", защото го заснех по водопадите на река Марица в Рила планина“, пише той.
„Всичко започна от една бегла информация, която видях в Google Maps, някой преди мен беше написал на едно малко местенце – “светилище“. Отидох там и наистина видях няколко скали и оттам тръгна всичко. С удоволствие забелязвам, че сега това се превръща в една от основните дестинации на хора, които обичат тази тема – мегалитните светилища, тракийските светилища. Поне ние ги наричаме така, не знаем как са ги наричали древните“, сподели Зиновиев пред БНР. По думите му на такива места се зарежда с енергия. „Искало ми се е да скачам, да пея, да крещя от радост. Мислил съм дори дали това са творения на хора или на нещо близко до хора. Според мен това е дело на човешка ръка или поне на съзнателна дейност. Нещо, което е искало да остави след себе си някакъв знак, да ни насочи. Мегалитното наследство в България е огромно“, категоричен е той.

Подобни статии