Скандал на деня: Оставка, а след нея... потоп (коментари)

Корнелия Нинова подаде оставка. Нищо ново под слънцето. Дори и тя не може да преброи в колко случаи нейни съпартийци са настоявали да поеме отговорност. Но днес, когато това най-после се случи, Корнелия Нинова не постъпи като капитана, който напуска потъващия кораб последен. Не постъпи мъжки, какъвто публичен образ поддържаше досега. Не постъпи и отговорно. Преди да си тръгне, тя потопи кораба. После се качи на гумена лодка, за да се наслади на отмъщението. И ако досега тя бе винаги оцеляващата Корнелия, във вторник стана ясно едно - гумената лодка този път няма да удържи товара. Оставка, а след нея... потоп. Спасението на давещата се левица не е на дневен ред за една жена с наранено его, която не я е грижа за последствията.

Какво каза Корнелия и на кого? И какво премълча с репликата: "Дълго мълчах, но..."?

В така нареченото признание на лидерът на БСП нямаше покаяние, а обвинителен тон. Тя пое отговорността за катастрофалните резултати на последните парламентарни избори, само за да се отрече трижди от нея. "Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого", каза Корнелия. Последва едно дълго "ноооо": "Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП". Така Корнелия даде заявка, че има какво да каже. Но не го каза. Отново.

Може много да се говори за това, как трябва да постъпват лидерите. За Корнелия Нинова вече е късно.

Иван Гарелов, журналист:

Какво политическо късогледство! Едва ли някой би очаквал Нинова да избегне подаването на оставката. Защо тогава самата тя избърза, а не изчака още няколко дни, като се постави над настойчивите напомняния? Защо вътрешнопартийните й врагове толкова се разбързаха? Защо Антон Кутев трябваше да иска оставката в качеството си на говорител на служебното правителство? Защо забърква пряко премиера Янев,а косвено и президента Радев? Когато в качеството си на медиен съветник на служебния премиер проф. Огнян Герджиков защитих Елена Йончева по телевизията срещу лъжите на Борисов, бях уволнен и въобще не възразих.
Вярно е, че заваляха оставки от други партии - Христо Иванов, генерал Атанасов, Каракачанов... Но тези политици нямат кандидат за президент на балотажа.
Нима всичките тези отговорни социалисти не се съобразиха, че първостепенна задача е изборът на Румен Радев и оставката може да изчака? Като че ли само това са чакали.
Това е против волята на огромното мнозинство от подкрепили Румен Радев социалисти в първия тур. Не се съмнявам, че вихрушките по върховете не ги засягат.
И в трудните моменти, и в пораженията отговорните хора постъпват красиво и благородно.

Борис Бонев, независим общински съветник в СОС: · 
 
Бойко Борисов е ясен и не го коментирам. Но г-жа Корнелия Нинова, вместо да превърне БСП в модерна европейска левица, от каквато всяка държава има нужда, успя да я превърне в ретроградна партия. Днешните ѝ изказвания показват, че тя или е неадекватна, или е човек на Бойко и ГЕРБ, или е и двете. Друго логично обяснение няма.
Просто бих ѝ казал, че лидерите, които преследват политиката на опожарената земя не се помнят с добро нито от народите си, нито от Историята.
И затова подсещам, че тази неделя предстои втората фаза от битката за разграждане на модела ГЕРБ.

Евгений Дайнов, политолог:
Корнелия се опитва да потопи Радев като нелоялен президент. Май нямало да гласува за него. За Радев.
И допълнително лансира тезата, че мафията е напуснала ГЕРБ и в момента е в служебното правителство. На Радев.
Стигнала най-сетне до оставка, Нинова се опитва да остави след себе си опожарена земя.
В този пожар някой ще изгори. Интересно ще е да видим - кой...

Преди да започне обичайното ФБ-викане по темата кой е по-най-твърдо десен антикомунист, напомням исторически факт. В началото на 1991 година в България се сформира коалиционно правителство БСП-СДС, при ясно надмощие на БСП. В това точно правителство финансов министър беше Иван Костов. Никой не го обяви за предател. От справянето му с онази финансова криза започна пътят му към голямото държавничество.

От мрежата:

Бистра Младенова

Беше отвратително! Другарката от Крушовица, която намали броя на избирателите на БСП от около милион до под 200 000 не потърси грешките в своята политика, а обвини за всичко Радев. С което заприлича на сестра-,близначка на Борисов. Жалък и срамен отмъстителен плач на озлобена женица, сърдита на този, който се е възползвал от политическите й грешки. Много недостойно ! Подобно поведение само вреди на партията , на която тя все още е лидер.

Vasil Damyanov

След като изпълни успешно задачата да съсипе БСП, хубаво е Корни да се върне при политическите си корени. 

Simeon Tachev

От думите й би имало последствия само при положение, че тя е под някаква форма decision maker... Но не е! Така че просто ще остане като бял шум... Гневни думи на отхвърлена жена!

doctor.no

Те така и на Лозан Панов миналата седмица баш преди вота му дойдоха едни прозрения и не само си прецака едно достойно представяне, ами и загуби шансове за някаква политическа кариера. Такъв е живота, села ви.

Подобни статии

 • Между кръста и червения конец

  Между кръста и червения конец

  "Никой слуга не може на двама господари да слугува; защото или едного ще намрази и другиго ще възлюби, или до едного ще се прилепи и другиго ще презира. Не можете да работите на Бога и на Мамона."

  96
 • Продължаваме (без) промяна да търсим Месията

  Продължаваме (без) промяна да търсим Месията

  Аристотел казва, че човек е политическо животно. Още в Древна Гърция стъпват на истината, че всеки индивид поставя политиката като интерес и съответно, за да имаш добре устроен социален живот, хората се нуждаят от политика. И сигурно точно това е идеалната държава, която ни представя и Платон, който пък се ръководи от въпроса за справедливостта.

  107
 • Вашият ентусиазъм е алкохолен

  Вашият ентусиазъм е алкохолен

  Това е една от култовите реплики от безсмъртния филм „Топло“ от далечната 1978 г. Като се замисли човек, нищо особено не се е променило оттогава – проблемите с топлото сега са като никога актуални. Но наред с тях и алкохолните предпочитания на българина. Мигар все още домакините не правят домашна вишновка? Мигар претенциозните не я подминават, предпочитайки джина?

  97