Скандал разтресе БНТ заради антисемитска изцепка на Орлин Горанов

Снимка: Десислава Кулелиева за БНТ

Предаването „Последният печели“ получи критики след използването на расисткия цитат на Боби Фишер „Евреите не обичат да работят“.

Еврейска организация обвини в антисемитизъм водещият Орлин Горанов заради изречените думи.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че ще наложи тежки наказания на всички виновни за допускането на това изказване в ефир.

„В предаването „Последният печели“ от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.

Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни“, гласи официалното изявление на Кошлуков.

Подобни статии