Скандал с обвинения за "кражба" заради портрета на Кристо върху сградата на СМГ

Портретът на Кристо на столичната ул. "Гурко".

Ситуация, приличаща на кражба – така артистът Дидо Пешев определи създаването на проекта за портрет на Христо Явашев-Кристо върху фасадата на Софийската математическа гимназия. По него в момента работи Станислав Трифонов, по-познат на широката общественост като Насимо. Идеята за изрисуването на Кристо на знакова локация в София била обаче на Пешев, твърди самият той в дълга публикация във Фейсбук.

Впоследствие обаче Столична община възложила осъществяването на проекта на друг артист – Насимо.

По думите на Пешев, визуалната си концепция за проекта той споделил още миналото лято, само месец след кончината на Явашев. Според нея портрета на Кристо трябва да се появи на ул. „Ген. Й. В. Гурко“ 38. След като предизвикала огромен интерес онлайн, артистът получил покана от общината за съдействие в реализирането на идеята. За целта, Пешев трябвало да премине през всички процедури за одобрение на проекта, който се предвиждало да се случи през септември 2021 г. като част от инициативите по повод опаковането на Триумфалната арка в Париж.

На 3 август т.г. илюстраторът получил обаждане от дирекция „Култура“, с което разбрал, че концепцията му ще бъде осъществена от друг. „Малко по-късно същия ден получавам обаждане от г-жа Малина Едрева, която ми обяснява, че не знае какво се е случило и ме съветва аз да разговарям с другия артист и с неговия “мениджър”, за да разрешим казуса. Ако това не се случи, неговия проект ще бъде преместен, а аз да продължа процедури по кандидатстване за моя проект, който ще бъде втори съществуващ“, пише Пешев, като обяснява, че в разговора си с мениджъра на другия художник е разбрал, че първоначалната визуализация е представена и на новия изпълнител на проекта.

В крайна сметка се оказало, че Пешев ще може да реализира собствения си план за портрет на Кристо на избраното от него място, като вместо това Насимо вече майстори със спрейовете си върху СМГ. Финансовата подкрепа на Столична община обаче била предвидена само за втория портрет – този на Трифонов.

„Проектът беше разгледан от ЕХС (Експертно-художествен съвет) и беше отхвърлен на заседанието проведено на 10.09.2021 г. със следното становище: “Експертно-художествения съвет счита, че доколкото Столична община вече е разгледала и одобрила редица събития/проекти, посветени на живота и творчеството на Кристо, не е необходимо да бъдат включени още допълнителни инициативи, в т.ч. и проекта за изрисуване на калкан на ул. “Ген. Й.В. Гурко” 38, гр. София.” След намесата на г-н Мирослав Боршош, проекта бива одобрен от ЕХС, чието заседание се провежда отново на 30.09.2021.“ пише Дидо Пешев уточнявайки, че е в добри отношения с Насимо.

Самият Станислав Трифонов все още не е коментирал публично казуса.

Подобни статии