Скандал с политически привкус разтресе Световното първенство по бокс в Белград

Снимка: Туитър Част от косовската делегация на границата със Сърбия.

Международен скандал се разрази на световното първенство по бокс за мъже, което започва в Белград. Той бе породен от факта, че страната домакин Сърбия отказа достъп на състезателите на Косово. От олимпийския комитет на Косово се оплакаха, че боксьорите им два пъти са правили опит да преминат границата, но и двата пъти са върнати от сръбските власти.

Косово бе част от Сърбия, но през 2008 г. обяви независимост. Страната е член на международната федерация по бокс (АИБА) от 2014 година.

"АИБА е в контакт със Сръбската боксова федерация в опит да се намери решение на ситуацията. Очакваме делегацията от Косово да не бъде третирана по-различно от делегациите на всяка друга страна-членка на АИБА", се казва в съобщението на международната федерация.

Според МОК обаче отказът на Сърбия да допусне боксьори от Косово в страната за световното първенство се дължи на липсата на надлежна проверка от AИБА при присъждането на домакинството на Белрад.

За радост, осемте боксьори, които ще представят България на шампионата, нямат подобни проблеми. Тази сутрин те проведоха тонизиращо сутрешно занимание в хотел "Блийкър", където са настанени, а вечерта научиха съперниците си след тегления жребий

Подобни статии