Скок с близо 50 на сто на износа на кафе от Уганда през април

Износът на кафе от Уганда през април е скочил с 49 процента спрямо същия месец на миналата година, след като новите, продуктивни дървета достигнаха зрялост и благоприятното време спомогна за увеличаване на доставките, според държавния регулатор на кафето, предаде Ройтерс.

Износът на кафе от източноафриканската страна е достигнал 537 538 броя 60-килограмови чувала в сравнение с 359 973 през април 2020 година. По-голямата част от произвежданото кафе в Уганда е робуста. Произвежда се и малко арабика.
Производството на робуста се увеличи силно благодарение на "новозасаденото кафе, което също започна да дава реколта, подкрепена от благоприятното време", се посочва в доклад на Угандийския орган за развитие на кафето (UCDA).
Поскъпването на кафето на световните пазари също е накарало износителите да освободят повече от запасите си, се допълва в доклада. Уганда е най-големият износител на кафе в Африка, следвана от Етиопия.

Подобни статии