Скъпият ток спря леярните и машиностроенето

От БЕХ предлагат забрана на безлимитната търговия

Скъпият ток на борсата в сегмента „Ден напред“ от края на юли принуди леярните в страната да спрат работа. Комбинатът за цветни метали в Пловдив е спрял, а там са заети 1500 души. От началото на седмицата същото са направили и много от машиностроителните фирми у нас. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Шефът на БЕХ Валентин Николов каза, че една от крачките за успокояване на пазара е в страната да има повече от една борса и за това има и изискване от европейските институции. Другите проблеми са в безлимитните договори на търговците. Според него потребителите на промишлен ток трябва да сезират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за безлимитните договори, защото това е липса на конкуренция и реално по този начин се изкривява пазарът.

По думите му другият начин е в Закона за енергетиката да се променят правилата на борсата. „Бизнесът сам си създаде проблеми, като по тяхно настояване, на големите консуматори, форуърдният пазар бе махнат от борсата“, припомни той. „Освен това в резултат на засиленото търсене за износ, особено за Гърция, се вдигат цените. Там има дефицит, защото преди няколко месеца бе спряна една от най-големите им въглищни централи. Ток от България за Гърция се транзитира и през съседните Северна Македония и Турция“, поясни шефът на БЕХ.
Николов каза още, че Полша прилага технически ограничения за износа и по този начин държи цените на тока за бизнеса ниски. За сряда те са били 87 евро/мвтч, а в Германия - 101 евро. За сряда цената на борсата у нас достигна 285,11 лв., или над 146 евро. Шефът на БЕХ припомни, че шансът ни за по-евтин ток е пазарното обединение с Централна и Западна Европа. Проблемът обаче там е липсващият достатъчен технически капацитет за пренос на границите на Унгария, за който обещанието е да бъде осигурен най-късно до октомври тази година.
Според Васил Велев от АИКБ обаче страната няма нужда от още борси за търговия на електрическа енергия, защото пазарът ни е малък и така ще стане още по-лесен за манипулиране. „Махането на безлимитните договори ще помогне, но най-важно е да се оптимизира управлението на предлагането. В случай че дружествата на монополиста на пазара БЕХ предлагат на разумни нива електроенергия, няма как да се стигне до такива цени. Когато офертите на монополиста са на 220 или 250 лв. за мегаватчас, как да се купи на 150? Държавната ТЕЦ „Марица изток -2“ може да продава на цена от 171 лв./мвтч и така ще губи по-малко, отколкото ако нищо е прави и да трупа загуби. Над тази цена пък, например 180 лв., централата ще може да си покрива част от загубата. Над 220 лв./мвтч държавният ТЕЦ е на печалба и са му покрити всички постоянни разходи. Цената за „Ден напред“ обаче е над 280 лв.“, каза още той. Според него в България не трябва да има цена за бизнеса над 220 лв./мвтч, за да е изгодна на икономиката на страната. „Износът обаче, основно към Гърция, дърпа голяма част от тока от България. Пазарът в южните ни съседи е съвсем отделен и там поддържат високи цени на активната енергия, за да може никой да не купува от тях, а само да им продават. Затова и Италия не искаше да се връзва с тях и намериха причини да отложат обединението на пазарите, докато не стане това и с Германия и Франция, където енергията е по-евтина. Нашите хубосници избързаха и направиха обединението с Гърция. Така се натрупаха много негативни фактори - безлимитните договори на търговците, ограниченото предлагане на високи нива и за това и има спрени заводи“, добави Велев.
Към 10:35 часа в сряда експортът на ток в България бе почти 900 мегавата, като общият товар за страната бе около 4600 мегавата. На практика около една пета от произведената електроенергия у нас в момента отива за експорт.

Подобни статии