Скъпият ток товари трапезата ни

Цената на хляба ще скочи с поне 30 на сто и опаковката от 800 грама ще се продава за 2 лева. Пилешкото пък вече мина 5 лева за кило. Причината е поскъпването на тока, газа и горивата, което се отразява и върху цените на храните, коментира Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите пред „Телеграф“.

Най-осезаем за потребителите ще е скокът на цената на хляба, защото този продукт е определящ за съществуването ни, коментира той. По думите му, от началото на годината цените на енергийните ресурси за производството на самун са се повишили с повече от 50%, което неминуемо ще доведе до увеличение на цената на хляба. Поскъпване с 18 на сто има и при бензина, като в момента литър се продава за 2,16 лева. Толкова е повишението и при дизела, който се налива срещу 2,15 лева за литър, сочат данни за цените на горивата на Фуело.нет. Поскъпването на природния газ пък е с над 70% от началото на годината до сега. Това със сигурност ще рефлектира върху цените на храните, тъй като за производството и доставката им се използват тези ресурси.
Според Майорски в близките месеци хората няма да усетят тези драстични разлики в цената на тока и на хляба, защото повечето планират почивка. Но застудяването навън и необходимостта от повече ел-енергия или парно за отопление ще доведе до ръст на разходите на домакинствата.
От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8 и 8,5 на сто, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат средната цена за страната в големите супермаркети нараства до 3,70 лв./литър. За сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър.
Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна между 4,2 и 12,5 на сто, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така килограм пиле се продава от 4,99 лв./кг (Разград и Силистра) до 5,39 лв./кг (Перник и София). Същото се случва и с цената на захарта - в магазините в почти всички области тя се продава с 3,6 - 5,3 на сто по-скъпо. Най-много тя поскъпва във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4,3 на сто, до 1,44 лв./кг.
Магазините в София и Перник са вдигнали най-много и цените на брашното с 8,5 на сто в двата града, съобщава Нова телевизия. В търговските вериги килограм от него се продава от 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,39 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол).
Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко - с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм, посочват от асоциацията.
Освен при хранителните стоки увеличение на цените има и при някои услуги. Например голяма част от козметичните салони са вдигнали цените си от 2 до 10 лева. Най-драстично поскъпва почистването на лице. Услугата, която досега се предлагаше за 30 лева, вече струва 40 лева. За епилация на краката пък дамите вече плащат по 20 лева, а досега цената е била 18 лева. Фризьорите също планират вдигане на цените.

КАРЕ: Малките фирми вдигат цените си
Предпоставка за ново увеличение на цените е, че много от малките фирми – бакалии, фризьорски салони, работилници, заведения, кантори и др., ще плащат значително по-скъп ток, отколкото досега.
Причината е, че на 30 юни изтече срокът, в който дребният бизнес трябваше да излезе на свободния пазар на електроенергия и да сключи договор с доставчик. По-голямата част фирмите обаче не го направиха. От общо 300 хил. малки предприятия у нас около 172 хил. нямат такъв договор. Затова те сега ще консумират енергия от доставчик от последна инстанция, чиито цени са по-високи. Това пък ще оскъпи продукцията и услугите им. Фризьорските салони например се очаква да вдигнат цената на подстригването с поне 10 на сто. Маникюрът пък ще поскъпне от 25 на 30 лева.
55 000 са небитовите потребители на ЕВН от Югоизточна България, които не са избрали доставчик и ще ползват ток на цена от 195 лева на МВтч плюс цената за мрежовите услуги, акциз, ДДС, такса „задължение към обществото“, която от 1 юли е 7 лева на МВтч, съобщиха от енергото за „Телеграф“. За сравнение най-високата цена на електроенергията на свободния пазар вчера беше около 165 лева на МВтч. Фирмите, които минават на доставчик от последна инстанция в района на Енерго Про, са 41 500. Там цената за мегаватчас е 205,43 лева плюс цената за пренос, достъп и другите начисления. 76 000 пък са небитовите потребители на ЧЕЗ. За тях доставката от последна инстанция е на значително по-висока цена, отколкото беше по типов договор.
Малките фирми имат възможност да сключат до 10-о число всеки месец договор с доставчик на ток на свободния пазар, който да влезе в сила от следващия месец. По този начин ще избегнат плащането на по-скъпата електроенергия от последна инстанция.

 
Сметката в ресторанта набъбва от другия месец

Цените в ресторантите също ще се повишат. С колко точно ще набъбне сметката, ще стане ясно в края на този месец.
Това прогнозира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията пред „Телеграф“. От началото на годината има увеличение на храните и напитките с между 15 и 25%. Най-много са поскъпнали хранителните продукти, но засега заведенията успяват да удържат и да не вдигат цените за сметка на печалбата си, коментира Алибегов. Според него доставчиците, които нямат договор за ток с фирма, ще повишат цените на продукцията си, за да компенсират по-големите си разходи за електроенергия. Там, където повишението е голямо, се очаква да се отрази и върху крайните цени за клиентите на заведенията.
Заведенията в София имат споразумение с общината да плащат с 50% по-ниски такси за тротоарно право, докато е в сила заповедта на здравния министър за ограничение на капацитета в градините към ресторантите с 50 на сто.

Подобни статии