Слагат пионерска връзка на Шостакович у нас

Експозиция за гостуванията на големия композитор в Русе, София, Пловдив и Варна

Снимка: Жанета Йорданова

Изложба в Русе разказва за двете гостувания на Дмитрий Шостакович в България. Експозицията е посветена на 115-годишнината от рождението на големия композитор и е част от съпътстващата програма в рамките на 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Изложбата показва интересни снимки от посещението на Шостакович в четирите български града – Русе, София, Пловдив и Варна, където изнася концерти. В продължение на месеци са издирвани архивни документи и фотоси, които дават информация за гостуването на композитора у нас – през 1958 г. и 1965 г. При откриването снощи бяха показани и архивни кадри от посещението на Шостакович в русенското село Пиргово, където местните го посрещат с хляб и сол, а деца му връзват пионерска връзка. Веднага след това композиторът е заминал за София, където вечерта е имал концерт, а на другия ден – 7 април, отново се връща в Русе за премиерата на операта „Катерина Измайлова“. Съхранена е партитурата, по която той е нанесъл своите бележки. При подготвянето на експозицията са открити и други непоказвани досега документални кадри.

Изложбата е дело на Държавната опера в Русе, а в авторския колектив са д-р Веселина Антонова, д-р Любимир Кутин и Пламен Бейков. Научен консултант в систематизирането на събраната информация е проф. д-р Наташа Япова.

Подобни статии