След 200 дни мисия на МКС: Четирима астронавти се завърнаха на Земята

Снимка: SpaceX

Четирима астронавти се завърнаха на Земята след продължила двеста дни космическа мисия, съобщиха световните агенции.

Капсулата на "СпейсЕкс" премина през нощното небе като метеор, преди да се спусне с парашути в Мексиканския залив край брега на Пенсакола, щата Флорида. Спасителни лодки веднага се насочиха към капсулата.

"От името на "СпейсЕкс" ви приветстваме с добре дошли на планетата Земя", прозвуча по радиостанциите поздрав от диспечерския пункт на компанията "СпейсЕкс" в Южна Калифорния.

В рамките на един час и четиримата астронавти излязоха от капсулата. Завръщането им на Земята след осемчасов полет от Международната космическа станция подготви началото на следващата мисия на "СпейсЕкс", която изведе други четирима астронавти в космоса в сряда вечерта.

Изстрелването на новата мисия бе планирано по-рано, но НАСА промени графика заради лошо време и неназовани здравословни проблеми на един от астронавтите. Затова новият екипаж ще бъде посрещнат от един американец и двама руски космонавти, които останаха на борда на МКС.

Астронавтите на НАСА Шейн Кимброу и Меган Макартър, японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке от Европейската космическа агенция (ЕКА) трябваше да се върнат на Земята в понеделник сутрин, но пътуването им беше отложено заради силни ветрове.

Преди да тръгнат към Земята, четиримата астронавти направиха обиколка около МКС и направиха снимки. Тази операция, която беше традиционна за совалките на НАСА, се извършва за първи път при мисия на "СпейсЕкс". За последен път руска капсула направи подобна обиколка преди три години.

Екипажът, който се завърна на Земята, отбеляза няколко важни събития по време на мисията си на борда - четири космически разходки за подобряване на системата за захранване със слънчева енергия на МКС, посещение на руски снимачен екип и събиране на първа реколта люти чушлета в космоса.

Следващият екипаж ще прекара шест месеца на борда на МКС, където ще посреща космически туристи. Японски милиардер и личният му асистент ще пристигнат с полет на Роскосмос през декември, а през февруари "СпейсЕкс" ще заведе на МКС трима бизнесмени.

Подобни статии