След година на локдаун и изолация: Бейби бум в болница "Шейново"

Бейби бум отчитат в болница "Шейново" след година на локдаун и изолация. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и член на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка. В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от предходната.
Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5. Ковид инфекцията е факторът за леко повишение в броя им, някои бебета са били родени от 28-ма до 33-та гестационна седмица.
Статистиката показва, че при поредната ковид вълна и новия делта вариант на вируса по-податливи и възприемчиви са децата. Д-р Узунова посочи и начини за предпазване - ваксиниране на децата над 12-годишна възраст с подходяща ваксина и предпазване на по-малките, като се имунизират всички възрастни хора около тях, така че инфекцията да не стигне до детето.
Силно препоръчително е бременните жени да се ваксинират срещу ковид, каза още тя, като допълни, че е необходимо те да бъдат в добро здравословно състояние. Ако жената планува бременност, поне един месец преди осъществяването й да си направи ваксината. Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този период може да се постави ваксина, съветва д-р Узунова.

Следва цялото интервю:
....................................................................
- Има ли увеличение на раждаемостта през изминалата година, говори се за "бейби бум" заради карантината през пролетта на 2020 г.?
- В края на тази календарна година регистрираме над 350 раждания повече от предходната. За нас това е важна статистика, за да видим колко хора са избрали болницата за място, където да се родят децата им. Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка.
Повишаването на броя деца е очакваният бейби бум след епидемичната обстановка в предходната година. На шега или наистина, хората си останаха вкъщи и подобриха общуването и контактите си, и като ефект от това имаме повишаване на раждаемостта.

- Чести ли са случаите с недоносени деца?
- Запазва се броят на недоносените деца. Процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5 на сто. В световен мащаб е 10 процента. Може да се каже, че има леко повишение на случаите на недоносеност, защото имахме пациентки с ковид инфекции, които родиха преждевременно във връзка с активността на инфекцията. Имахме деца, родени от 28-а до 33-та гестационна седмица в хода на една ковид инфекция, и ако не беше тя, може би щяха да бъдат доносени. Инфекциите имат над 90 процента дял в причините за преждевременно раждане. Сега към тези, които следим по време на една бременност, основна грижа ни създава и ковид инфекцията.

- Коронавирусът започна да засяга все по-често малки деца и бебета. Усеща ли се това и във Вашата практика, увеличиха ли се случаите на новородени с COVID-19?
- При поредната ковид вълна и новия делта вариант на вируса по-податливи и възприемчиви са децата. Има доста случаи на болни деца в най-различна възраст. Случаи при новородените са регистрирани в доста медицински издания като статистика. Ние нямаме личен опит в това, нямаме ковид инфекция при новородени деца. Тя може да се развие, както при възрастните хора от безсимптомна инфекция до такава, протичаща с тежка дихателна и органна недостатъчност. Има регистриран случай в страната в специализирана болница на дете, което след операция е с понижен имунитет и развита тежка вирусна инфекция с двустранна пневмония. Не може да се смята, че децата са защитени и инфекцията при тях ще протече по-леко. Трябва да ги пазим така, както се пазим всички.
Има два начина за предпазване - в семействата на децата над 12-годишна възраст е хубаво да се обсъди темата и те да се ваксинират с подходяща за това ваксина. Според медицинските издания РНК-ваксината е по-подходяща за тийнейджърска възраст. Досега в България няма препоръка да се ваксинират деца под 12 години. Тях обаче можем да ги предпазим като се имунизират всички възрастни хора, всички контактни ще бъдат обезопасени, така че инфекцията да не стигне до детето.

- Все повече лекари препоръчват бременните да се ваксинират, има ли вече достатъчно изследвания за безопасността на ваксините?
- Не е забранено, дори се смята за силно препоръчително бременните жени да се ваксинират срещу ковид. Трябва да се спазят няколко основни правила, първо жената да е в добро здравословно състояние в момента. Второ, ако планува бременност поне един месец преди осъществяването й да си направи ваксината. Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да се изчака и след този период може да се постави ваксина. Трябва да се има предвид, че средно две седмици са нужни за изработване на антитела от организма на жената, която ще си постави ваксина. Поради това няма смисъл да се прави по-малко от две седмици преди очаквания край на бременността. Ако се спазят тези срокове се смята, че е безопасно за бременните жени да бъдат ваксинирани. Така вероятността да предадат инфекцията на вече родени си деца намалява до минимум. Не сме регистрирали случаи на вродени инфекции от ковид от бременни към техните родени деца, но след раждането тази инфекция може да бъде лесно предадена на новороденото. Принцип е да казваме на майките, че децата са защитени от антителата, които се секретират от кърмата срещу инфекции, които майката е изкарала. Това обаче не е статистически доказано за ковид инфекцията.
Няма доказани вредни ефекти на ваксината срещу ковид върху плода.

- Затруднява ли ковид инфекцията работата в отделението?
- Работи се много по-тежко, отколкото в нормални условия. Затруднява се ежедневната ни работа с това, че трябва да се съобразяваме още при приема на всяка пациентка какъв е нейният статус по отношение на ковид, дали е с активна инфекция, дали трябва да бъде изолирана, както и да тестваме и изолираме децата на жени с доказан COVID-19. Има безсимптомни пациенти с положителни тестове, които не знаят, че са болни, както и такива с категорична симптоматика. Хубавата новина от тези случаи е, че децата рядко се засягат, нямат т.нар. вродена инфекция.

Подобни статии