След като изпревари Безос и Мъск: Брансън прави томбола за 2 места в ракетоплана

Британският предприемач поведе на другите милиардери в космическата надпревара

Снимка: Omaze Брансън държи надпис „Иди в Космоса“ като реклама на томболата.

Ричард Брансън и неговата компания „Върджин Галактик“ предлагат томбола за два билета до ръба на Космоса, за да рекламират своето най-ново начинание, предаде в. „Индипендънт“.

Това бе обявено малко след като британският милиардер завърши в неделя своето пътешествие на борда на ракетоплана „Юнити-22“.

Брансън изпревари в космическата надпревара Джеф Безос, който трябва да излети на 20 юли с космическия кораб „Ню Шепард“, отбеляза techspot.com. Третият милиардер с космически амбиции Илон Мъск засега не е обявил кога смята да пътува в Космоса. Ракетите на неговата компания „Спейс Екс“ обаче вече закараха астронавти на Международната космическа станция (МКС).

Брансън, който навършва 71 г. тази неделя, влезе в историята като първия милиардер, който е стигнал до ръба на Космоса със собствен кораб. Пътуването му продължи около час, като предприемачът и петимата му придружители достигнаха до около 85 км височина със скорост над 3000 км/ч и се насладиха на четири минути безтегловност. Билетът за подобно пътешествие струва 250 000 долара и около 600 души от 58 страни вече са платили капаро. Сред тях е и самият Илон Мъск, който е ангажирал място в кораба на „Върджин Галактик“ още през далечната 2006 г., изтъкна сп. „Форбс“.

За повечето хора сумата от 250 000 долара е непостижима, но Брансън дава шанс на двама души – един късметлия и негов придружител, да литнат до стратосферата безплатно. Томболата е организирана в партньорство с платформата за набиране на средства Omaze. Макар включването да е безплатно, едно дарение за фондацията „Космос за човечеството“ увеличава шансовете за спечелване на мечтаното място. Късметлиите ще бъдат закарани до базата „Спейспорт Америка“ на „Върджин Галактик“ в щата Ню Мексико, като ще ползват и хотелска стая и ще бъдат разведени лично от Брансън. Те ще могат да литнат с ракетоплана „Юнити-22“ до височина около 250 000 фута (80 км) някъде в началото на 2022 г. Конкурсът приключва на 1 септември, а победителят ще бъде оповестен на 29 септември.

Макар с полета си до ръба на Космоса Брансън да взе „летящ старт“ в надпреварата с неговите конкуренти, първите плащащи космически туристи ще излетят едва през 2022 г. „Върджин Галактик“ засега води както по цени, така и по наличност на предлагането. „Блу Ориджин“ на Безос още не е започнала продажба на билети, нито пък е обявила цените. Знае се само, че заедно с най-богатия човек на света на 20 юли ще литне засега анонимен човек, който даде 28 млн. долара на онлайн търг за място в космическата капсула. А четиримата пасажери, които ще пътуват до МКС с кораба „Крю Драгън“ на „Спейс Екс“ догодина, ще платят по 55 млн. долара на човек.

Както изтъкна електронното издание „Инсайдър“, има голяма разлика и между това, което предлагат на клиентите си фирмите на тримата космически милиардери. Капсулите на „Спейс Екс“ и „Блу Ориджин“ се изстрелват с ракети за многократна употреба. Ракетопланът на Брансън пък излита с помощта на самолет носител. Говорител на „Върджин Галактик“ заяви, че билетът включва полет до ръба на Космоса, обучение и космически костюм. От „Блу Ориджин“ обаче изтъкнаха, че за разлика от ракетоплана на Брансън техният кораб „Ню Шепард“ ще преодолее линията на Карман – международно признатата граница между атмосферата и Космоса, която е на 100 км над Земята. Освен това фирмата на Безос се хвали с най-големите прозорци сред другите космически апарати. И все пак за 28 млн. долара анонимният й клиент ще получи само обучение, 11-минутен полет в компанията на най-богатия човек на света и настаняване на мястото на изстрелването.

Билетът за най-скъпата мисия „Аксиом“ на „Спейс Екс“ логично включва най-много екстри. Срещу 55 млн. долара пасажерите получават обучение, планиране на мисията, системи за поддържане на живота, медицински грижи, провизии и осем дена на борда на МКС. Престоят там струва на астронавтите около $6,8 млн., разкри НАСА през януари. Според ценоразпис на американската космическа агенция храната и напитките за всеки член на екипажа на МКС струват по 2000 долара на ден. Още $1500 всекидневно трябва да се дадат за вещи като облекло, хигиенни продукти, канцеларски принадлежности и спални чували, допълни „Инсайдър“.

Подобни статии