След като обикаля пет различни държави: Художник от Хелзинки среща сродна душа в Търново

Томми Нордгрен и съпругата му Марияна ремонтират стара къща и заживяват в с. Беляковец

Томми е специализирал живопис в Санкт Петербург.

Художник от Хелзинки среща сродната си душа в старата столица преди 10 години и оттогава избира да се установи трайно в града.

48-годишният Томми Нордгрен е специализирал живопис в академия в Санкт Петербург и точно там съдбата го среща с идеята да посети страната ни, пише „Борба“.
„Един ден отидох в библиотеката, за да направя копие на руските документи. Нещо не се справях с машината и потърсих помощ от една жена от персонала. Така се заговорихме и се оказа, че тя е българка, родом от Велико Търново. Аз споделих, че съм художник и много искам да отида в България, а тя ми препоръча своя роден град като най-подходящото място за един творец”, разказва за началото на своята история, свързана с града, Томми.

Опитвал да се засели в пет други държави, но намерил любовта на живота си във Велико Търново и останал да живее и твори тук. Убеден е, че нищо в живота не се случва случайно. Преди години вуйчо му му споделя, че прадядото на Томми е живял в страната ни и се е борил с мечки. Не знае дали историята е истина, но друга случка го кара да мисли, че пътят ни е предначертан.
Наскоро сестра му намерила негов дневник от детството, в който на въпроса „Какво ще направя, ако спечеля много пари от лотарията?“ е написал, че ще се премести да живее в България. „Тогава не съм знаел нищо за държавата ви, нямам спомен откъде съм чул името й“, спомня си още той.
Влюбва се в България от пръв поглед. За първи път посещава старата столица през 2004 г. Харесва гледката и веднага наема квартира в близост до университета. Не след дълго обаче финансови проблеми го принуждават да се върне във Финландия, но не се отказва и след като поживява за кратко в Естония и Украйна, се връща отново тук.

През 2010 г. се запознава със съпругата си Марияна, която е приложник. „Тя е моята сродна душа, ние се допълваме взаимно. Тази жена има толкова много енергия, тя е всичко за мен“, разказва финландецът. Двамата избират да живеят в с. Беляковец, където закупуват къща. Реставрират я с помощта на кал и слама. Изградили са си и ателие в една от стаите, където той твори своите произведения. Дори майка му си е закупила имот в съседното село.
Томми вече има няколко самостоятелни изложби във Велико Търново и участия в общи експозиции на търновското представителство на СБХ. За картините си казва, че се отличават като стил, защото отразяват дълбоки емоции и образи, които възникват в съзнанието му.
Обича природата и животните, през свободното си време редовно помага в приюта за бездомни кучета в Буковец.

Марияна и Томми си имат малко ателие, в което са подредили своите произведения – тя интересни бижута от листа на различни цветя, билки, залети с разноцветна смола по специална технология, пише „Трета възраст“. Томми е наредил в отделна витринка своите миниатюрни графики върху картички, всяка е единствена, но на всяка има изображения на котки. Казва, че обича тези животни. Също и майка му, Леа Нордгрен, която живее в съседно село - Самоводене, на 7 км от Велико Търново. Там тя си живее сама с двадесетина котки, смята, че това е житейското й призвание – да се грижи за тези животни. Леа получава неголяма пенсия от Финландия, но 2-3 пъти по-висока от тази в България, която напълно й е достатъчна за живота тук.

Харесва природата ни

На Томми му харесва нашият топъл климат, слънцето, което грее повече месеци от Финландия. Там природата била строга, дори сурова, по неговите думи. Но хората я издигат в култ – пазят я, грижат се за нея, чистата природа за тях е цел и задължение на всеки човек. Понякога Томми вижда, че у нас не уважаваме достатъчно нашата природа, не се грижим за нея, не я пазим и възстановяваме достатъчно и това го учудва. Но вече е свикнал и приема нещата такива, каквито са. Харесва му още, че тук среща необикновени хора с необикновени таланти. Много талантливи хора сме ние, българите, по неговите думи. Харесва и приветства това по-младо поколение от хора, които са поживели и поработили в чужбина, но са решили да се върнат в Българи и да създадат нещо добро тук, в родината си. С тях Томми създава чудесни приятелства. Повечето от младите хора вече са се понаучили, че за природата ни трябва да се грижим повече, да я ценим и запазим за следващите поколения.


Съпругата му рисува акварели с птици

На Марияна пък все повече й се иска да живее във Финландия, пак заради чистата природа, спокойствието и аристократизма, който излъчват хората там. Но засега се радват на повече търсене на своите произведения тук, в България, във Велико Търново, в ателието на малката стръмна уличка на занаятите на Самоводската чаршия.
Марияна е завършила Факултета по приложни изкуства във Велико Търново. С баща художник тя продължила семейната традиция. Познават изящните й творби чак в Палма де Майорка, където прекарала половин година и показвала произведенията си на интересна арт улица. Оттогава е убедена, че хората предпочитат да избират ръчно произведени неща, рисува акварели, предимно застрашени от изчезване птици, за да ги показва на хората, че трябва да се пазят и обичат тези волни птици.

Подобни статии

 • Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който ръководи най-малката парламентарно представена партия в парламента, е бивш активист на ВМРО, бивш шеф на Добричкия музей и общински съветник от Варна. Той отнесе юмрука в лицето от аптекарския бос Веселин Марешки, срещу когото заведе дело за рекет и побой, след като преди години се опита да защити собственика на варненска пицария при скандал за наетия от него имот, но получи кроше и лека телесна повреда. Костадинов е известен и с учебника си по родинознание, който раздаде безплатно в страната и зад граница. Помагалото за деца от 1 до 4 клас беше написано на достъпен език по стари исторически книги и учебници преди 9 септември 1944 г. и без нито една чуждица.

  28
 • Бившият папа Бенедикт Шестнадесети е критикуван в доклад за сексуални злоупотреби в мюнхенската архиепархия

  Бившият папа Бенедикт Шестнадесети е критикуван в доклад за сексуални злоупотреби в мюнхенската архиепархия

  Докато е бил архиепископ на Мюнхен, бившият папа Бенедикт Шестнадесети не е предприел действия срещу духовни лица във връзка с четири предполагаеми случая на сексуални злоупотреби, които са извършени в неговата архиепархия, се казва в доклад, цитиран от Ройтерс.

  79