След като оживя по чудо на разклона за с. Козаревец: Студентка по медицина спаси пътници в зверска катастрофа

Автобус се удари в ТИР на пътя София - Варна, двамата шофьори и пътник в рейса загинаха, четирима са ранени без опасност за живота

Билгюл Харунова

Студентка по медицина, след като едва не загина, като по чудо спаси десетки хора от смърт при жесток ад на пътя.

В неделя около 23,30 ч. автобус на фирмата „Етап”, управляван от 45-годишен водач, пътувал от София за Варна. Петнадесет минути след като е напуснал автогара Юг във Велико Търново и се движел по главния път автобусът се ударил в камион „Волво” с прикачено ремарке. Той бил управляван от 51-годишен шофьор от Добрич. Катастрофата станала до разклона за лясковското село Козаревец. Ударът бил страшен и за нещастие се оказал смъртоносен за двамата водачи на автобуса и камиона, които загинали. Мъртъв е и един от пътниците, мъж, на 53 години, от Добрич, пътувал на седалката зад шофьора на автобуса.

Броят на жертвите е можело да бъде и по-голям, ако не била намесата в този момент на една от пътничките - 20-годишната студентка по медицина Билгюл Харунова от Омуртаг. Младата дама учи за акушерка в търновския филиал на Варненския медицински университет и във фаталната вечер се прибирала вкъщи по спешност, тъй като майка й имала някакъв сериозен здравословен проблем и се наложило да постъпи в болница. Според билета Бюлгюл трябвало да бъде на третата седалка зад шофьора. Там обаче имало мъж, който я помолил да се премести някъде назад, тъй като имало свободни места. Билгюл го послушала и се преместила назад. И това може би спасило живота й.
След като се качила в автобуса, момичето си пуснало музика в слушалките и се опитало да се успокои от притесненията за болната си майка. При зверския сблъсък с камиона тя първо усетила, че някакъв багаж пада върху краката й. След това паднала върху стъпалата на задната врата на автобуса, ударила главата си и за момент и причерняло пред очите. Когато отново дошла на себе си, бъдещата медичка не загубила самообладание, а решила да действа бързо и самоотвержено. Момичето счупило стъклото на автобуса и започнало да помага на останалите пътници да излязат навън в безопасност. Нито за миг в тази критична ситуация младата жена не помислила за своята собствена безопасност. Минути след катастрофата Билгюл разбрала, че младежът, до когото е трябвало да пътува, е починал при зверския сблъсък. Заради силния шок в началото тя изобщо не разбрала какво й казват и едва по-късно с ужас разбрала, че сега тя също е можело да бъде мъртва. Младата дама твърди, че при удара е получила фрактури на краката. От областната болницата във Велико Търново отрекоха това да е вярно. Според тях Харунова е постъпила в Спешна помощ с външни травми, които обаче нямат опасност за живота и заради това тя също е била изписана.
След катастрофата трима от пътниците в автобуса са откарани в областната болница във Велико Търново. Една от жените е на 20 години и е от Варна, а другите са на по 21 години и са от Търговище и село Плъстина. Тъй като при прегледа не са констатирани вътрешни травми и сериозни външни наранявания, те са били освободени за домашно лечение. Директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев потвърди, че при прегледа на трите пациентки са били констатирани само леки мекотъканни травми, които не налагат хоспитализиране. Още една от пътничките, жена на 59 години от Варна, е откарана в общинската болница в Горна Оряховица. След прегледа тя също е освободена, тъй като била само с охлузни рани и натъртвания, получени при сблъсъка.
Заради жестоката катастрофа участъкът от главния път София-Варна остана затворен в продължение на 12 часа, а движението се извършваше по обходен маршрут през село Козаревец. Около 11,00 ч. на обяд в понеделник той отново бе отворен и движението по него беше нормализирано.

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново съобщиха, че на местопроизшествието е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Ще бъдат извършени експертизи за изясняване причините за инцидента и кой от двамата водачи е виновен за катастрофата.
Според разследващите това ще бъде доста трудно, тъй като в случая и двамата водачи са мъртви. Ще се разчита основно на заключенията на техническите експертизи.

Подобни статии