След края на кралската приказка

И те живели дълго и щастливо... докато Опра не се намесила

Снимка: Карикатура: Ивайло Цветков

Всяко чудо за три дни – правило в журналистиката. Уморена да лови нарушители в заведенията, които дъвчат по-бавно и да дебне дечурлига пред моловете, будната съвест на обществото се разположи удобно във фотьойла и заспа. А покрай ушите на заспалите журналисти премина една леко видоизменена и осъвременена приказка.

На пръв поглед всичко в нея е налице – принц, анонимна представителка на низшата класа, нахлузила по случайност стъклените пантофки, карета, която в среднощ се превръща в тиква и плъхове, които се разбягват встрани, когато фалшът на историята излиза на показ, а също и фея кръстница, която се прави на журналистка. Но това им е дефекта на приказките, че в повечето случаи залагат на щастливия край, а сблъсъка с реалността не го отразяват.

Винаги съм искала да разбера какво се случва с девойката, която опроверга пословицата, че „по дрехите посрещат, а по ума изпращат“. Разлюби ли я принцът, когато си свали макиажа и я видя по пеньоар? Продължи ли новоизлюпената принцеса да се навърта в кухнята или приключи завинаги със слугинажа? Дали в крайна сметка двете лоши сестри не случиха повече от Пепеляшка в брака?

Ами Красавицата и Звярът? Дали след любовната трансформация не си смениха ролите?

Африканска трипанозомоза ли е диагнозата на Спящата красавица и каква заслуга за това има мухата цеце?

Намери ли се доктор, който да оперира по спешност вълка, чиято единствена вина беше, че огладня? Извадиха ли му камъните или го обвиниха, че си измисля болести, за да прецака здравната каса и социалните служби? Дадоха ли му възможност да изкарва с честен труд прехраната си, за да получи шанс да осъзнае вината си и да не рискува повече с козлетата?

Червената шапчица продължава ли да се разхожда в гората предизвикателно с изражение: „Ела, Вълчо, изяж ме!“.

Малечко Палечко получи ли възмездие и справедлива присъда за съучастие в убийство? Та нали именно той сложи шапчиците на братята си върху момичешките глави, за да подлъже великана да заколи собствените си дъщери?

Ами Джак и бобеното зърно – пройдохата, който яде само мекото на филията и се занимава с шашми, далавери и престъпления? Даде ли вълшебната арфа на някой самодеен състав или продължава да се забавлява егоистично? Златната кокошка продължава ли, с извинение, да си пори г*за да му снася златни яйца, за да живее в охолство?

Съжалявам, че ще разсея заблудата, но приказките никога не са били това, което са. Същото се отнася и за приказката, с която ни приспиват тези дни. Приказка, която роди вица, че за пръв път в историята една жена успява да превърне принц в жаба. Но същинският въпрос в тази история, както биха казали някои на жаргон е, какво ни брига кризата „Мегзит“. Сякаш са ни малко тукашните скандали, че да се вълнуваме за съдбата на Хари и Меган Маркъл след края на приказката. Мен лично тази тема изобщо, ама изобщо не ме вълнува. Пораснах и отдавна не вярвам в приказки. Но продължението ще проследя с интерес. Защото това, което се случва след края на приказката винаги е по-любопитно.

Подобни статии

 • Диагноза: тетка

  Диагноза: тетка

  Никога! Така младите жени се заричат, когато им кажат, че някой ден и те ще се превърнат в тетки. Никога не казвай "никога". Да бъдеш тетка е участта на много жени по света и на болшинството БГ мами. Природата го налага и предполага. Въпрос на време. Жизнена парадигма. Никоя жена не може да избяга от участта си, особено след като роди.

  612
 • 16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  Стига с тоя популизъм с парите за пенсионерите. Днес ще си говорим за платените майки. Аз съм синдикален самодеец или самодеен синдикалист и имам претенции за платеното майчинство. Мисля, че е крайно неблагоразумно, нечестно и даже престъпно нехайно да ми се полагат някакви си там 410 дни майчинство, които опуках като стой та гледай. Толкова съм ангажирана, че не видях как мина времето. И сега какво? Да се връщам на работа? Не сте познали. Екстра съм си в ролята на платена майка. Затова днес претендирам да получа това, което ми се полага като майка и на "третото дете" - на свекървата, чумата да я тръшне!

  690
 • Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Като изтрезнях на сутринта, пък се сетих какви съм ги вършила снощи. Срам е да си призная. Хорските булки запретват поли и мърсуват, стават палави, събуждат се с немощ в бедрата, но щастливи. А аз – с натежала глава и смътни спомени за непристойно деяние. То пък едно деяние – малка обява.

  1156