След малката матура: Половината седмокласници чакат второ класиране

Посочват поне 100 паралелки в заявлението, ако изкарат четворка

Диян Стаматов даде ценни съвети на родителите преди Националното външно оценяване.

50-60% от седмокласниците чакат второ класиране след малките матури. Едва 10-15 % се записват след първи тур. Това съобщи Диян Стаматов, директор на 119 СУ на среща с родителите на учениците от 7-и клас за предстоящото национално външно оценяване. На 16 юни им предстои първият изпит по БЕЛ, а на 18 юни е математиката.

От 2 до 5 юли родителите трябва да подредят гимназиите, като всяка посочена паралелка в дадено училище е едно желание. Много е важно как семействата ще ги степенуват, като трябва да се съобразят с бала, който детето има, коментира Стаматов. При добра подредба е възможно деца с по-ниски оценки да бъдат класирани в желано училище и да дръпнат напред и обратно – при лоша преценка може да минат назад, обясни още директорът. Той посъветва родители, чиито ученици са изкарали добри резултати, да посочат поне 20 желания в заявлението, а тези, които имат около четворка – около 100. Традиционно в топ пет на желаните училища и тази година ще са СМГ, Първа немска, Втора немска, Английската, Испанската гимназия.

При нисък бал едва ли детето ще има шанс за тези училища, но много от родителите се застраховат и ги пишат сред първите желания. Семействата, които решат, че ще участват във второ класиране, се надяват, че детето може да мине напред в посочените желания. Това обаче не винаги се случва.

Подобни статии