След препирни и остри реплики, Георги Георгиев е новият председател на СОС

Общинският съветник от ГЕРБ/СДС и шеф на финансовата комисия Георги Георгиев е новият председател на СОС. Това стана ясно след тайно гласуване на общинските съветници. Той бе и единствената кандидатура и бе избран с 36 гласа от гласували 44 общински съветници. 8 бюлетини се оказаха навалидни. 

На изборите през 2019 г. той бе представен като едно от младите и нови лица в ГЕРБ. 35-годишния Георгиев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. Там защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London.

До избора на нов председател на местния парламент се стигна след като Елен Гердижков изненадващо във вторник подаде оставка след 9 години на поста. Той напусна и мястото си на общинския съветник. Ден по-късно стана ясно, че до оттеглянето му се е стигнало по желание на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който като мотив посочи, че не се справя с работата. Във Фейсбук Гердижков обяви, че е подал оставката си с чувство на облекчение.

Темата за оттеглянето му предвизика бурни дебати на заседанието на общинарите. Близо два часа спориха дали точката за избор на нов председател на трябва да бъде оттеглена от дневния ред на заседанието и да се избере само временен шеф на СОС, но в крайна сметка това не бе прието.

Остро изказване направи независимият общински съветник Борис Бонев, който силно разкритикува начина, по който се сменя Гердижков и липсата на кмета Йорданка Фандъкова от дебата по темата като се обърна към нея с думите: „Вие очевидно не сте кмет на София. Вие сте пионка на Борисов. София има нужда от нов кмет, който няма да слугува на някой простак от Банкя". Бонев обвини общинските съветници от ГЕРБ/СДС в пълна зависимост и ги нарече „малини на амбразурата“.
Шефката на групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева веднага отвърна на критиките: "Много пъти съм казвала, г-н Бонев гледайте себе си, вижте как да организирате вашето движение и да се явите на всеки следващи избори, защото това е демокрацията. Точно вие да говорите за лицемерие, много моля запазете го за вътрешните си разговори. ГЕРБ получава доверието на софиянци 10 години подред. Това важи и за г-н Елен Герджиков, на когото благодаря за всичко, което сме постигнали. Оставката е личен акт и всеки решава дали да я подаде".

От „Демократична България“ също разкритикува намесата на експремиера Борисов. "Унизително е кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и "патриотите", т.е. управляващите града ни 12 години да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов. Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция", обяви Грети Стефанова от "Демократична България". Колегата и Методи Лалов пък дори сравни избортът на Георги Георгиев с избора на главния прокурор Иван Гешев.

От БСП пък обявиха, че са очаквали Борисов да поиска оставката на Фандъкова. „Очаквах повече от Бойко Борисов. Очаквах на тази сесия той да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова, за да можем да не чакаме две години да решаваме проблемите на софиянци, а да направим това от раз с нови избори“, коментира шефът на социалистите в СОС Калоян Паргов.

В началото на сесията на мястото на Гердижков като общински съветник положи клетва Миглена Атанасова от листата на ГЕРБ/СДС. 

Подобни статии