След рунд 2 на битката в София: Испанската гимназия изпревари Втора немска

Испанската гимназия се изкачи на четвърто място сред столичните гимназии с най-висок бал. След второ класиране тя измества Втора немска гимназия, която заема петата позиция. Това потвърди пред „Телеграф“ Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Това е и единственото разместване в първите десет училища в София при второто класиране. И след него отново на първо място е СМГ, която е гимназията с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата. На второ и трето място са Първа немска гимназия и ТУЕС. На шесто остава Първа английска езикова гимназия, на седмо място е Втора английска, на осмо - Френската гимназия.
Некласираните ученици пък са 746. От тях 594 са от София и 152 са от страната. Те ще могат да подават документи за третия етап от приема на 26 и 27 юли. Тогава седмокласниците пренареждат своите желания спрямо свободните места.  Децата, класирани на втори етап, трябва да се запишат в училището, където са приети. В противен случай те също участват в трети тур. „Трябва да са наясно, че трето класиране е малко като колело на късмета - има шанс да влязат в по-желано училище, но има вероятност и да отидат в такова, което баловете са по-ниски“, предупреди Ваня Кастрева.
Желания
В трето класиране участват и деца с бал 30 точки, и такива с 350 и дори ученици с 400. И тук могат да подредят, както решат, своите желания съобразно със свободните места. Понякога децата смятат, че не им стига балът и не посочват училища с висок такъв, което дава възможност в тях да влязат ученици с по-малко точки, коментира още експертът.

Подобни статии