Слон орал нивите на Фердинанд

Пожарната го усмирявала, когато побеснеел

Нал оре в двореца във „Врана”.

Индийският слон Нал е орал нивите на цар Фердинанд в двореца „Врана”. Половинката му Дамаянди пък ходила 10 км из града.

Индийският слон Нал е орал нивите на цар Фердинанд в двореца „Врана”. Половинката му Дамаянди пък ходила 10 км из града.
Величествените гиганти били първите слонове, обитавали софийския зоопарк. Именно заради постоянното присъствие на тези забележителни животни в историята му слонът се превръща в негов символ.
Гледачите научили Нал да оре впрегнат нивите във „Врана”. Това се правело не с цел животното да замени вола на полето, а да може да се раздвижва, тъй като на свобода слоновете извървяват огромни разстояния всеки ден, обясняват от зоопарка. Фердинанд, който бил страстен любител на природата, основал софийския зоопарк в покрайнините на столицата върху бивше бунище през далечната 1889 г. Нал и Дамаянди дошли от Германия през 1912 година едва 3-годишни. Те живели в парка на царската резиденция „Врана” до завършването на строежа на слонарника в софийския зоопарк през 1929 г. Когато дошло време да се премести в новия си дом, Нал проявил характер и
 транспортирането му се превърнало в истинско изпитание
Той се проявил като зъл и опасен мъжки слон. До новото място огромното животно било превозено в специално укрепена метална клетка, която била теглена от шест коня. „За съжаление неговият буен нрав се изявил и при пристигането му в новия зоопарк. Той нападал здравата ограда, направена от релси, и започнал да я блъска с все сила. Нищо не можело да го успокои, даже и софийската пожарна, която била извикана на помощ”, разказват от зоопарка. Дамаянди пък отишла на собствен ход до новия си дом, съпроводена от ескорт от гледачи. Тя извървяла разстоянието от 10 километра от „Врана” до зоопарка като истинска дама.
Друг талисман на софийския зоопарк бил мъжкият слон Паша, който пристигал в София през 1935 година млад и зелен - едва 17-годишен. Така той се превърнал в новия спътник на Дамаянди. За разлика от Нал Паша бил приятелски настроен към хората и позволявал на гледачите си да го къпят, да му правят педикюр и да преглеждат зъбите му. С годините обаче
 показал тъмната страна на характера си
„Като повечето слонове той бил много силен, умен, но станал и агресивен. Започнал да хвърля с хобот предмети и пясък по гледачите си. Той умира от инфекция в устната кухина, спомня си Иван Стамболийски, който повече от 40 години се труди в софийския зоопарк. Той имал удоволствието да се грижи и за част от слоновете, който го обитавали. „Паша беше много буен, хвърляше колички, къртеше тухли и 4-5 пъти си чупеше зъбите”, разказва още той. Въпреки лудия си нрав обаче успял да остави завидно поколение след себе си.
Иван съпроводил една от слониците - Савитри, при местенето й в зоопарка на настоящото му място в Южна София. „Вдигнахме я с кранове и по Околовръстния път дойдохме до тук. Аз стоях до нейната клетка, за да я успокоявам, защото кранът блокира и тя за момент висеше във въздуха”, спомня си Иван. Всеки слон си носи характера. Един от потомците например се прибирал в клетката си на заден ход. С дупето излизаше навън и с дупето се прибираше, разказва служителят, посветил десетилетия на животните

Подобни статии