Служебен кабинет №3 (ГАЛЕРИЯ)

Снимка: БТА

Третият служебен кабинет, който реди президентът Румен Радев вече е факт. Стефан Янев получи шанс да продължи започнатите реформи. А опозицията – в лицето на бившите управляващи, реагира моментално – нищо не е свършено, с какво ще ги запомним тези?!

Нормални реакции на политическите сили в ненормална политическа обстановка. В условия на задълбочаваща се криза, разпуснатият парламент ще бъде запомнен с грубиянския си тон и безпардонно поведение и отношение на хора, озовали се по стечение на обстоятелствата на място, което не отговаря на манталитета им. Тотално разединение. Език на омразата. Фалш. Лицемерие. Високомерие. Греховете на 46-ото Народно събрание тежат на съвестта на онези, които го сформираха. А новите заявки за раздвижване на пластове в политическото пространство обещават едно – предстоящите избори 2 в 1 никак няма да са скучни.

До последния момент Кирил Петков и Асен Василев тупкаха топката и не издаваха имената им ще фигурират ли в новия служебен кабинет. Веднага щом съставът на новия кабинет стана факт, двамата обявиха официално, че влизат в политиката със свой проект. Не собствен, както вече става ясно. Те ще щурмуват парламента с „МИР“-на ракета-носител. Филмът вече е прожектиран. Никой вече не си спомня за мандатоносителите на НДСВ – Весела Драганова и Тошо Пейков. Те изчезнаха така, както и живяха – незабележимо. Може съдбата на партия „Мир“ да е различна. Може и да е същата.

"Днес казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот, и ще бъдем участници в следващите избори", каза Кирил Петков, който определено трябва да благодари на „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС. Те вкупом се погрижиха да го превърнат във всенароден любимец. А сега дават на заден – новите политически проекти не ги притеснявали. Всъщност, би трябвало да ги притеснят!

Времето до следващите избори не позволява да се регистрира партия, така че обмисляме варианти, каза Петков. И уточни, че с колегата си Василев ще бъдат заобиколени от почтени хора, с успешно битие извън политиката. Очевидно обръгнал за краткото време, в което беше в медийния фокус, Кирил Петков вече говори със самочувствие на треньор за „моя отбор“.

Ще видим дали отборът ще е силен или предстоят някои странни на пръв поглед, но добре мотивирани трансфери на играчи в него. Мнозина си спомнят за задушевните разговори на Асен Василев с мастития издател на „Капитал“ Иво Прокопиев, който винаги е имал амбиции да кадрува във властта. Правил го е преди, не пречи да му се прииска пак. В ГЕРБ също се коментира усилено прехвърлянето на структури, близки до изгонения от партията Цветан Цветанов. Слухове разни. Някои от тях вероятно ще оживеят.

Реакции

Бойко Борисов: Месеци на хаос, безвремие и - нищо

Месеци на хаос, безвремие и - нищо. Не искат да правят правителство, защото знаят, че след януари ще е много тежко- свръхдефицит, високи цени на горивата, енергоносители, галопираща инфлация.Това коментира пред журналисти при посещението си в Кръстова гора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него всички предпочитат да са в опозиция след 1 януари, защото ще е много тежко, а предстоящите избори са предрешени, защото "самият Румен Радев каза, че не може да са честни избори, ако не се броят квитанциите от машините". Не машината лъже, а след машината - до софтуера, там стават лъжите с флашките, разясни Борисов. Той допълни, че ГЕРБ имат достатъчно кандидати за президент, но името на номинирания ще бъде обявено, когато дойде времето, след решение на Изпълнителната комисия на партията. Октомври месец по закон трябва да се внесе новият бюджет за следващата година, продължи Бойко Борисов. В актуализацията на бюджета не видях един лев за пътища, за религиозен, археологически, селскостопански туризъм - как ще има растеж, когато няма заложени средства, продължи с анализа си лидерът на политическата сила. По думите му, лъжат пенсионерите, че ще им дават пари. Къде са им приходите - чудовищна контрабанда на всичко в момента върви, коментира Борисов. Това, което правят в момента е ужасно, подчерта той.

Христо Иванов: Вече няма да има „големи“

Този парламент беше и решителен момент да си направим изводите за това какво ни предстои, заяви в декларация от името на ПГ"Демократична България" председателят й Христо Иванов. Предстои ни вече да няма "големи", българският политически живот да се състои от повечко средни по размер партии и играчи, никой от които да не може да се държи като големия, да тропа, да слага на масата едни имена, да казва "няма да ме питаш кои са тези имена и, ако смееш да питаш - това е скандал", обясни той. Надяваме се и поемам тази отговорност, че в този парламент ние казахме "не" на всичко това, подчерта Иванов.

Днешният ден е толкова последен ден на този парламент, колкото първи ден на следващия парламент, изтъкна депутатът. И какво ще успеем да осмислим от това, което направихме/не направихме, ще бъде важно не просто да затворим тази страница, а как отваряме следващата, подчерта Иванов. Ние `89 г. започнахме да изграждаме една демокрация, но не успяхме и стигнахме до една ситуация, в която неизменно имаше един "голям", който излизаше напред и казваше - "аз спечелих изборите", който беше поредният спасител, който смяташе, че има свръховластеност, и това изкриви нашето съвместно битие - тази криза е морална, преди да стане парламентарна, посочи председателят на ПГ ДБ. Длъжни сме да опитаме да предложим на нашите избиратели и една по-оптимистична версия за това, какво се случва с нас като политическа общност в България", отбеляза Христо Иванов. Според него се случва много важна трансформация, която не може да се случи бързо, еднократно, линейно, подредено, планирано, организирано, така че да се вмести в един ясен парламентарен цикъл. Очевидно, обясни той, тя налага такива едни сътресения, "няколко пускания на пералнята на народния вот". Централният въпрос защо се случва тази криза е въпросът как в България се осъществява властта, в чий интерес, от чие име, по какъв начин, технологията на властта - това, е в което и двата парламента се спънаха на много нива, отбеляза Христо Иванов. Оказа се, допълни той, че дори не можем да проведем среща без след това да се тръгне да се разказва по медии какво се е казало на нея, самият факт, че я е имало, да се превърне в компромат или в част от кампания. Нямаме съгласие помежду си дори за най-базовия формат, в който да се води диалог - тези неща не са самоцелни, подчерта председателят на ПГ ДБ.

Тошко Йорданов: Този парламент извади наяве „татянадончевщината“ 

Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички. Едно се говори в кулоарите, друго се говори на консултациите и съвсем различно се приказва пред медиите. Това каза Тошко Йорданов в декларация от името на ПГ "Има такъв народ" (ИТН). Йорданов посочи, че такова тотално лицемерие не е имало. "Може би е имало, но ние за пръв път го виждаме като външни хора. Искрено се надявам следващият парламент да бъде по-малко лицемерен и тъй наречените партии на промяната, ако ни дойде акъла в следващия парламент, да изпълним това, което казваме пред хората", добави той. "Този парламент изказа наяве така наречения процес "Татянадончевщина" с ходене по парламентарни групи, опити за отцепване на хора, размахване на листчета, на които не си спомняме какво сме писали на тях. Това е форматът, в който се е работело в тези парламенти", добави Йорданов.

В декларацията си той припомни, че този парламент не е излъчил правителство, защото всички политически партии "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" (ДБ), ГЕРБ-СДС, "БСП за България", без ДПС, са заявили ясно, че няма да го подкрепят. По думите на Йорданов единствено от ДПС са мълчали. "Заради това няма правителство", допълни Йорданов. Той добави, че що се отнася до заявените общи цели и посоки с дясната страна на залата, включително и с "БСП за България", всъщност са се оказали без никакво значение, след като са поискали "персонален контрол върху бъдещото правителство". "Този персонален контрол бе поискан от Христо Иванов в присъствието на още четири човека в нашата стая. Това са факти. Така че, ако някой носи персонална отговорност защо не се случи - това е г-н Христо Иванов, който там счупи процеса по правенето на правителство", коментира Йорданов.

 

Десислава Атанасова: Политическата криза се задълбочи, изходът е неясен

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви в декларация по повод края на 46-ия парламент, че залогът в предстоящите президентски и предсрочни парламентарни избори на 14 ноември е повече от това кой ще спечели, кой ще загуби и кой колко места ще има в 47-ото Народно събрание. Залогът след предсрочните парламентарни избори ще бъде свързан с оцеляването на самата парламентарна демокрация, която в последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент, каза тя.

"Изчегъртването на политическия опонент рано или късно води до изчегъртване на самата демокрация", заяви Десислава Атанасова.

"Изтече срокът на годност на това НС, а, г-жо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница и за 45-тия, и за 46-тия парламент, защото щетите, които нанесоха върху парламентаризма, ще се помнят дълго", каза тя. Политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-неясен и все по-труден, коментира Атанасова. По думите й, проваленият мандат на 46-то НС е отговорност, както на политическите сили в него, така и на служебния кабинет, който нямал потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за излъчване на редовно правителство. Духът на българската конституция не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост или да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт от страна на президента, посочи Атанасова.

Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте явно, че вече е започнало да изчегъртва и вас, коментира още тя.

Мая Манолова: Отговорността за провала е на "Има такъв народ"

Отговорността за провала, за несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на "Има такъв народ" (ИТН) като първа политическа сила. Това заяви в декларация от името на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) председателят й Мая Манолова. По думите й възможностите за съставяне на правителство в този мандат на Народното събрание /НС/ са били пропилени от първите три политически сили, получили мандат - ИТН, ГЕРБ и БСП. "Всъщност, от партия на статуквото даже нейните избиратели не са очаквали да направи кабинет, така че погледите бяха насочени към партиите на промяната и, разбира се, към първата политическа сила - ИТН. От нея се очакваше да прояви разбиране за диалога, за компромисите, за съгласието, които трябва да бъдат проявени, за да бъде сформирано правителство. Така, че ще ви го кажа направо, уважаеми колеги от ИТН - отговорността за провала, несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на вас като първа политическа сила", прочете Манолова. Надеждата, по думите й, на гражданите сега е насочена към следващото НС, в което формациите на промяната трябва да се прегрупират по начин, по който да бъде победено статуквото и задкулисието.

Корнелия Нинова: Дано сме си научили урока

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви в декларация, че големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да направи промяната. "46-ото НС трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили", каза тя. Нинова коментира, че това НС е започнало по грешен начин и е нямало как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната, каза тя. Това да си в парламента не означава задължително, че управляваш, че участваш в модела на ГЕРБ и си статукво, коментира Нинова. Ако следваме вашата логика, вие вече в два парламента участвате, тук вътре, следователно вече сте статукво, обърна се тя към т.нар. партии на протеста. Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в парламента. Втората - липсата на разум и отговорност да съставим мнозинство, каза Нинова.

 

Подобни статии