Смартфон дебне за мечки в гората

Термокамера вижда какво се крие в храстите

Blackview BV9800 Pro има термокамера

Пролетта е сезонът, който поставя на най-голям риск смартфоните. Докато през зимата човек е подготвен за капризите на времето, то сега бдителността рязко пада. А един внезапен дъжд със или без изпускане в кална локва автоматично означава скапване на електрониката. Има обаче един клас смартфони, които са създадени да работят там, където другите вече не дават признаци на живот. Дисплеите им пък са защитени от специален профил на рамката и от допълнителни покрития. А ето и списък с някои от най-здравите телефони в момента на пазара.

Един подходящ телефон за сезона е „Блеквю БиВи 9800 Про“ ( Blackview BV9800 Pro). Освен с яката си броня срещу изпускане той се слави и с функции, които нямат дори скъпите флагмани, струващи 2000 лева и нагоре. Акцентът в модела е неговата термична камера (FLIR). С нея може да виждате като барета и да правите термоснимки. Ако пък се загубите в гората, определено ще знаете в кой храсталак се крие заекът и в кой - мечката. И няма да влизате там.
Телефонът има стандартната издръжливост на флагманите срещу вода и прах, по-известна като IP68-рейтинг. Наред с това корпусът е сертифициран с ниво на защита IP96К. Това поне на теория може да го спаси от попадане в прашна буря, изпускане във водопад или горещ минерален извор. В същото време нека грубоватият външен вид не ви заблуждава. Мина времето, в което телефоните, покриващи американския военен стандарт (MIL-STD-810G) вече правят компромиси с параметрите си. Дисплеят на Blackview BV9800 Pro е 6.3-инча при резолюция 2340x1080 пиксела. Процесорът е 8-ядрен „Хелио Пе70“ (Helio P70), който лети с 6-гигабайта оперативна памет. Камерата е 48-мегапиксела (MP), дело на „Сони“, която има изкуствен интелект и прави ясни снимки дори през нощта. На масивния корпус изненадващо откриваме дори четец за пръстови отпечатъци. Но приключенците сигурно биха се зарадвали повече на уоки-токи функцията, която е от полза за всички случаи, в които мобилната мрежа няма обхват. Този сървайвър е въоръжен с батерия с фамозните 6580mAh , която осигурява над месец живот в режим на готовност. Моделът се търгува у нас около 900 лева.
„Доджи Ес95 Про“ (Doogee S95 Pro) е невероятно добре защитен с метална и гумена рамка, която се вие около 6,3-инчовия дисплей. Производителят твърди, че корпусът е минал жестоки тестове от 1000 изпускания от 2 метра височина. Наред с най-високите степени на защита срещу удари, прах и вода (издържа в дълбочина до 3 метра за 4 часа) апаратът има функции като SOS бутон, сензор за пръстови отпечатъци и цели три задни камери. Под капака му се крие бюджетен, но доста пъргав процесор на „Медиатек“ - Helio P90. Той е 8-ядрен с върхова честота от 2,2 GHz, шест икономични звена за по-голяма енергоефективност и графичен ускорител. В комбинация с оперативната памет от цели 8 GB (дело на „Самсунг“), моделът даже минава в графата гейминг телефони. Друго любопитно за отбелязване е възможността на телефона за модулни надстройки. При допълнително заплащане например получавате хай-фи колонка или батерия, които се щракват върху корпуса като конструктор. А ако изберете да надстроите с батерията (3500 mAh), то тя ще се прибави към основната от 5150 и ще получите страховит акумулатор в джоба си. Цената на смартфона е около 700 лева.
На пръв прочит „Улефон Армър 7“ (Ulefone Armor 7) е идентичен с гореспоменатия модел. Има тройна камера, мощен чип Helio P90, 8 GB RAM , батерия над 5000 mAh и, разбира се, страхотни нива на защита срещу повреди. Корпусът например издържа едно денонощие в смес, подобна на бетона. Моделът е покрил и жестоките тестове за здравина на американската армия, които включват температурни и транспортни шокове, подлагане на висока влажност, на корозия със солен разтвор, на силни вибрации и дори експлозии с газове. При теста със слънчева радиация (1120 вата на квадратен метър) смартфонът е устискал, преди да покаже деформация, 20 часа при температура от близо 50 градуса. Така че и да го забравите на верандата в пека, няма страшно да се скапе.
По отношение на функциите Ulefone Armor 7 поддържа връзка с цели 4 спътникови системи (американската ДжиПи Ес, руската „Глонас“, европейската „Галилео“ и китайската „Бейду“). Откриваме още богат набор от инструменти и приложения за здраве и приключения на открито. Телефонът има сензор на гърба за мониторинг на сърдечния ритъм. Поначало най-уязвимите места на телефоните са слотовете за зареждане, жакът за слушалките, говорителите. Тук те са добре уплътнени с микромулекулярно покритие, непропускащо влага, вода и твърди частици.
Когато говорим за издръжливи смартфони, не можем да не споменем производителя на тежка строителна техника „Катерпилар“ (CAT). От години компанията има серия от суперяки телефони. Моделът Cat 61S от доста време се води един от най-издръжливите на пазара. „Строителят“ разполага със сертификати - MIL Spec 810G и IP69, което означава, че е проектиран да издържа дори на водни струи с високо налягане, които са често срещани в много индустрии. По корпуса му има много поликарбонат и каучук, за да поемат удара и да защитят устройството от падане. На борда си машинката разполага с удобни инструменти, които не се срещат другаде, като например термокамера, сензор за качеството на въздуха, както и инструмент за лазерно измерване на разстоянието. В хардуерно отношение телефонът е доста приличен - има процесор „Снапдрагон 630“, 4 GB Ram и прекрасен компактен 5.2-инчов екран. Цената на модела е по-висока от конкуренцията - около 1270 лева.

Подобни статии