Смартфони за новата учебна година

„Нокия 1.4” се води евтин детски телефон, но по него биха се захласнали и татковците.
  • Доста модели имат вече родителски контрол за видеоигрите
  • Избирайте с големи екрани, филтриращи опасния за зрението син спектър

Със старта на учебната година изниква и въпросът за връзката на родителите с по-малките ученици. Тук най-желаната от тях джаджа, разбира се, е смартфонът. Той обаче разсейва много, а и трябва да се дозира времето с него заради здравето на очичките. Не на последно място обикновено телефонът не успява да оцелее дълго в ръцете на малчуганите. Всичко това може да накара мнозина семейства да отложат тази покупка за след 1-ви, 2-ри и дори 3-ти клас, а дотогава хлапето да ползва детски смарт-часовник или обикновен GSM апарат. Но така или иначе в такова технологично време живеем, че и най-консервативният родител накрая развява бялото знаме. Особено сега, когато на пазара има сравнително евтини и солидни телефони, които биха били добър избор. Като санитарен минимум се препоръчват апаратите с по-големите дисплеи, за да се избегне взирането, 8-ядрените процесори с поне 2-3 GB оперативна памет, които осигуряват гладкост на работата, и по-големите батерии, които да издържат поне до 2 дни. Все повече телефони имат и родителски контрол. Той например може да се настрои така, че да не могат да се стартират приложения и игри преди 18-19 часа, когато е времето за занятия и уроци.

 

Корейци

„Самсунг Галакси А02ес“ (Samsung Galaxy A02S) съчетава доста от гореизброените функции за един хубав детски смартфон. Освен това той дава добро съотношение между цена (около 240 лева) и качество. Разбира се, тук говорим за идеалния случай, в който да не попаднете на някоя дефектна бройка или зарядното е с по-извит накрайник и вземе, че хлапето вдлъбне буксата за зареждане след само месец употреба. Такива случаи има, но те са по-скоро изключение от правилото за прословутото корейско качество. А като цяло телефонът защитава това реноме. Той предлага голям и ярък екран (6,5 инча), който има възможност да се настрои да филтрира опасния за зрението син спектър на светлината. Резолюцията е HD +, което ще бъде оценено от подрастващите при онлайн обучение или при пускането на видео и игри в междучасията. Устройството предлага още голям корпус, който побира доста издръжлива батерия от 5000 милиамперчаса (mAh). Тя осигурява връзка с наследника от поне 2-3 дни. Предимство на модела е и че капакът е доста извит и има релефно покритие, което би трябвало да намали случаите на случайно изпускане на пода. Бюджетният кореец притежава още тройна камера, която прави доста качествени снимки и видео, но при по-добра светлина. Един от сензорите е за макроизображения. Така че децата могат да проявят творчество при изследване на микросвета – цветя, насекоми и т.н.

Смартфонът се представя нелошo и при игри благодарение на своя 8-ядрен процесoр, който е окомплектован с 3 гигабайта (GB) оперативна памет. 

Финландците

“Нокия 1.4” (Nokia 1.4) излезе на пазара през февруари тази година и е доста подходящ като първи смартфон на детето. Въпреки ниската си цена (около 180-190 лева) се отличава с доста добър дизайн от здрава и елегантна пластмасова рамка. Дисплеят е 6,5 инча с резолюция от 720x1600 пиксела, която позволява не само забавление, но и детайлна картина за участие в онлайн занимания. Основната камера е двойна, като прецизният й автофокус ще подобри качеството на неговите/нейните първи снимки. За целта е вградено и приложение (Camera Go). Финландецът е оборудван с 4-ядрен американски процесор „Куалком“, чиято мощ е предостатъчна за гледане на видeоигри, на по-леки игри, сърфиране в интернет енциклопедиите за полезна информация и за снимки с приятели.

Друг нов модел на финландците „Нокия G10” е с около 50-60 лева по-скъп и определено би обрал точките на тийнейджърите. Екранът е със същия размер и качество, предлагащ отлична яркост, динамичен контраст и достоверност на цветовете независимо от ъгъла на гледане. Разликата при по-скъпата разработка е в процесора, който вече е 8-ядрен с върхова тактова честота от 2.0 гигахерца (GH). Тук вече могат да вървят и по-тежки видeoигри, както и образователни приложения, разбира се. Батерията от 5050 mAh дава заряд за до 2-3 дни работа. Така че хлапашки оправдания от сорта, че е паднала батерията и затова детето не ви е вдигнало на позвъняването, би трябвало се чуват по-рядко на вечерния отчет около трапезата.

Менюто се управлява от един-единствен виртуален бутон, с който минимизирате приложения, затваряте прозорци. С докосване към иглите активирате изкуствения интелект (виртуалния асистент на Гугъл), който е готов да отговори на всички забавни въпроси. 

Съревнование

Често в школата обаче върви съревнование кое дете има по-голям екран, с повече камери и пиксели. В това отношение китайският смартфон „Шаоми Редми 9” (Xiaomi Redmi 9) предлага доста поводи за детска гордост. На първо място той има добре скроен и устойчив пластмасов корпус. Срещу около 250 лева ще получите още цели 5 камери (4 на гърба и една за селфи), бърз 8-ядрен процесор, ярък дисплей с отлична резолюция (1080 x 2340 пиксела), който има и фабрична защита с покритие „Горила Глас 3”. Батерията също е издръжлива от цели 5020 mAh.

 

Бюджетен играч лети при видеоигри

Дори на батковците и каките би се понравил новият „Моторола Мото Е7 Пауър” (Motorola Moto E7 Power). Смартфонът реагира мигновено на всяко докосване и плъзване благодарение на светкавично бързия 8-ядрен процесор, комбиниран с 4 GB оперативна памет. С тази комбинация той лети при видеоигри.

Последната дума в модела пък подсказва, че той има по-голям капацитет на батерията, а така се вмества и в условието на 15-септемврийската хай-тек задача.

Версията на смартфона за около 240 лева идва с вградена памет от 64GB, която е достатъчна, за да побере всички потребителски файлове и игри на наследника.

 

 

 

Подобни статии