СМГ и Немската пак шампиони по бал

Професиите в Търговско-банковата сред най-желаните, 51 СУ влезе в топ 10

Софийската математическа гимназия (СМГ) и Първа немска отново са училищата с най-висок бал след 7 клас. Това стана ясно след първото класиране за учениците, което излезе вчера. В СМГ минималният бал е 483,5 точки от максимум 500, показа анализът на Столичния инспекторат по образование. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал.

На трето място по бал е ТУЕС към ТУ-София, на четвърто Втора немска гимназия, а на пето е Испанската. И тази година най-желаните паралелки след седми клас в София са с профила "Чужди езици" - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище "Г. С. Раковски", което през миналата година беше първенец в класацията. Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалността "Електронна търговия" с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалността "Икономика и мениджмънт" с английски език. Те са посочени от 1286 ученици. На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" - специалността "Компютърна графика" с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" със специалността "Системно програмиране" с изучаване на английски език. Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г.
Тази година обаче 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" измества 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" и заема десетото място. Свободните места след първото класиране в София са 1098. Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани. Списъците с приетите на второ класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

Подобни статии