Смъртните случаи, свързани с ковид, в Полша надхвърлиха 100 хиляди

Общият брой на смъртните случаи в Полша, свързани с ковид, е надхвърлил 100 хиляди, съобщи днес здравният министър Адам Неджелски, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че сега страната преминава през четвърта епидемична вълна.
Броят на починалите на 1 милион жители в Полша миналата седмица беше 57 и е сред най-високите в света, сочат данни от сайта "Ауър уърлд ин дейта", който е проект на Оксфордския университет. За сравнение този показател бе 34 в САЩ, а в Русия - 36.
Броят на новозаразените на денонощие в Полша от дълго време е висок. Въпреки че не се съобщава за скок на случаите, причинени от Омикрон варианта, властите наложиха миналия месец нови ограничения.
По данни на полското министерство на здравеопазването от вчера 7-8 процента от новите случаи на дневна база са на Омикрон.
Днес Адам Неджелски каза пред частната телевизия Ти Ви Ен 24, че през последното денонощие са отчетени около 11 400 нови случая на ковид и 493 починали от заболяването.
В края на декември Полша съобщи за 794 починали за 24-часов период. Най-големият брой смъртни случаи за едно денонощие, 954, бе отчетен през април миналата година.

Подобни статии