Снимат документален филм за 155-годишнината на БДЖ

Автор на сценария е известният журналист Емил Спахийски, режисьор е Станимир Трифонов

Извънредна сесия за получаване на държавно финансиране бе въведена в Националния филмов център във връзка с 155-ия „рожден ден“ на Българските държавни железници.

Общата сума от 90 500 лв. отпуска кино агенцията, а след оценките на художествената комисия, за финансиране бе одобрено заглавието „Стефан и Мария“. Проектът е за документален научно-популярен филм, посветен на БДЖ. Сценарият е на Емил Спахийски, режисьор е Станимир Трифонов, а продуцент - „Доли Медия Студио“.

Още четири заглавия са кандидатствали в извънредната сесия на НФЦ. Това са „Пътешествие по релси“ (сценарий и режисура Станислава Калчева), „Началото“ (сц. Ивайло Манев, реж. Владимир Краев), „Билет за България“ (сценарий и режисура Ефемия Чаушева-Ескандари Фард) и „Пътят е живот“ (сценарист Красимира Иванова, режисьор Павел Павлов).

Два филма спечелиха финансиране и като копродукции на БНТ. „Дядо Въльо“ на Георги Дюлгеров и „Четири достоверни истории за една абсурдна вечер“ на Георги Димитров ще си поделят общата максимална сума за това перо, чиято стойност е 100 000 лв.

Подобни статии