Собственици на заведения в Ловеч искат локдаун от 1 ноември, за да "хванат" новогодишните празници

Пълен локдаун от 1 ноември до началото на декември предлагат собственици на заведения в Ловеч. Предложението бе отправено по време на състоялия се за втори пореден ден протест пред сградата на Областна администрация в Ловеч, предаде БТА.

Да изразят своето недоволство от системата за прилагане на зелените сертификати и високите цени на електроенергията за бизнеса излязоха собственици на ресторанти, кафенета и нощни заведения в Ловеч, както и работници и граждани.
Иван Арабаджиев, собственик на заведение в кв. "Вароша", заяви, че, ако бъде обявен пълен локдаун през ноември, от декември ще могат да "хванат" празниците до края на годината. "През този период болничната система ще бъде разтоварена, най-вероятно здравната криза ще мине под контрол. Всичко това може да се случи, ако нас ни обезщетят - работниците и работодателите, както през пролетта", посочи Арабаджиев.
Според него зеленият сертификат, въведен в европейските държави при ваксинация над 60 процента, е работещ. "При нас е 20 процента, като най-много 5 на сто водят социален живот, което автоматически ни затваря. Ние няма как да издържаме с този клиентопоток", каза още Арабаджиев.
Той призова общинските съветници да подкрепят бранша, да излязат с декларации, инициативи, да задействат всички механизми и припомни девизът на протеста: "Здраве, работа, бъдеще и сигурност".
Аделин Дермански посочи, че основният проблем не са зелените сертификати, а цените на електроенергията и природния газ. Затова всички трябва да протестират, не само браншът.
При протестиращите отново излязоха областният управител на Ловеч Светослав Славчев и заместникът му Милко Недялков. Славчев покани представители на бранша утре /29 октомври/ от 10.00 часа на среща, на която да обсъдят проблемите и предложенията им. Той пое ангажимент след това да придвижи исканията им към правителството и съответните министерства. Протестът започна и завърши с възрожденски песни.

Подобни статии