Собственикът на „Ел Бат“ се скри в завода си, прави се, че го няма

Собственикът на фирмата „Ел Бат“ АД Димитър Попов продължава упорито да се крие. За пореден ден опитите на екипа ни да го намери удрят на камък. От офиса му, който се намира в село Долна баня, по телефона твърдят, че нямат връзка с него. На място в предприятието му портиерът успя веднага да се свърже по вътрешния телефон с Попов.

Щом обаче шефът на „Ел Бат“ научи, че екипът ни иска да разговаря с него и да му зададе няколко въпроса, даде нервно инструкции на охранителя по телефона и затвори. Пребледнял, мъжът на бариерата обясни, че всъщност Попов не е в завода за рециклиране на акумулатори и не се знае кога ще се появи. При настоятелното ни искане отново да го потърси и да го попита, портиерът отказа – очевидно получил инструкции да отклони вниманието на екипа ни към неговата персона.

Името на „Ел Бат“ беше намесено в аферата с незаконно заравяне на опасни боклуци, по която обвиняеми според прокуратурата са 11 души, лично от единия от подведените под отговорност – русенския Цар на отпадъците Пламен Бобоков.

В координирана атака под формата на интервюта, проведена със съдействието на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев, който му предостави трибуните на сайта си „Дневник“ и овладяната БГ секция на „Свободна Европа“, Бобоков обяви себе си и брат си Атанас за „жертви“ на опит за кражба на бизнеса им. Заяви също, че атаките идвали от „Ел Бат“. А за да обслужи интересите на задкулисието у нас, по традиция приши завода в Долна баня на депутата Делян Пеевски, превърнал се във враг №1 на олигарсите заради законодателните си инициативи и дългогодишната редакционна политика на изданията си да вадят наяве далаверите, ограбващи и джобовете, и здравето на гражданите на България.

Въпросната фирма обаче е с напълно ясна собственост и тя няма нищо общо с Пеевски. 99% от нея са на упорито укриващия се Димитър Попов, а 1% на съдружника му Николай Бажлеков. Освен от МВР и прокуратурата фирмата „Ел Бат“ е била проверявана и от МОСВ, където са установени нарушения при предварително съхраняване на отпадъци и им е бил съставен акт.

Опитите ни да се свържем с мажоритарния собственик на „Ел Бат“ - Попов, удрят на камък вече трети ден. Засега е напълно неясно защо той се крие от въпросите ни как ще коментира твърденията на Бобоков, че не той е собственик на завода, познава ли изобщо Делян Пеевски, вярно ли е, че има нещо общо с разследването срещу русенските Царе на боклука и разследвана ли е и за какво дейността на фирмата му.

Към момента няма отговор и на въпросите, зададени от нас на институциите, има ли и докъде е стигнало разследването на прокуратурата срещу „Ел Бат“, за което се разбра от отговор на МОСВ, както и проверявала ли е инспекцията по труда условията за работа в завода. През август в репортаж на bTV работници на „Ел Бат“ алармираха, че работят в изключително лоши условия на труд.

Подобни статии