Социологът Андрей Райчев: Вторият президентски мандат на Радев му е почти сигурен

Слави Трифонов ще бъде нещо като втори президент, партията на Борисов има бъдеще, ситуацията в БСП е да се бори със самата себе си

"Струва ми се, че вторият мандат на Радев му е почти сигурен. Като гледам, рейтингът му е над 60 процента, хората го харесват. Това правителство не е коалиционно по същество, но има представители на БСП. Янаки Стоилов се проявява много добре, между другото. Има сини представители в кабинета, има технократи... Една великолепна формула. Те показаха, че като правителство, назначено от Румен Радев, могат да управляват добре. Кой ще му излезе насреща?", казва пред "Телеграф" социологът Андрей Райчев.

- Г-н Райчев, как ви изглежда политическата обстановка дни преди изборите?

- Да ви кажа, напрегната е. В България се намираме в кулминация на нещо, което започна преди една година. И развръзката ще бъде на 11 юли в 8 часа вечерта. От това зависи страшно много. Преди да видим резултата, не можем да кажем каква е обстановката. Като цяло, ако питате за положението в страната в момента, за мен няма съмнение и социолозите потвърждават, че служебното правителство се ползва с доверие. Харесва се, особено няколко министри, свързани с икономическата част - финансовият и икономическият минисър, и вицепремиерът, който отговаря за еврофондовете. Те се харесват много и няма да се учудя, когато следващото правителство бъде предложено, те или част от тези министри да запазят местата си. Като цяло има няколко сюжета кой ще е първи на тези избори, дали ГЕРБ ще запази златния медал, или „Има такъв народ“ ще му го отнеме. Върви към второто, но никой не може да бъде сигурен. Ситуацията в БСП е да се бори със самата себе си. Тя се бори не толкова за трето място, колкото да увеличи гласовете или поне да спре намаляването. На последните избори те паднаха под 500 хиляди гласа, което за БСП е много малко. И въпросът е ще продължи ли спадът, или ще успее Корнелия Нинова да вдигне малко. От това до голяма степен зависи нейната съдба след изборите, защото не ми се вярва, ако продължи спадът, тя да оцелее като лидер.

- Смятате ли, че БСП ще участва в правителство, или пък ще подкрепи кабинет на партиите от протеста например?

- Не ми се вярва, защото Трифонов каза, че няма да преговаря с партиите на статуквото, както ги нарича той. Да допуснем, че шест партии са влезли в 46-ия парламент, трите нови и трите стари. Първата цифра, която трябва да знаем, за да отговорим на нашия въпрос колко депутати правят „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Съмнявам се, че ще бъдат над 100.

- Ако разликата между първата и втората политическа сила е твърде малка, това няма ли да създаде условия да се оспорят резултатите от изборите?

- Едва ли ще бъде повод и ще ви кажа защо. Да допуснем, че Бойко Борисов има 70 депутати, 69 или 71, това не променя фактически ситуацията. Кой е първи, е само психология. Тук не е както при кметските избори, първият става кмет. Бойко Борисов, дори да стане първи, пак не може да управлява. Фактът, че ГЕРБ няма да управлява, е сигурен или доколкото може да има нещо сигурно в политиката.

- Тогава какво бъдеще виждате за ГЕРБ?

- Аз не съм хората, които смятат, че ГЕРБ си отива. ГЕРБ е партия с 20 на сто подкрепа, дори от ударите, които получават, да станат 15 процента, това не е никак малко. Има бъдеще. Въпросът е, че в момента няма никакъв шанс да се окаже на власт. Но някакво бъдеще има. Въпросът е да излязат от изолацията, в която са изпаднали. Защо са в изолация? Те бяха уникалната партия, голямата партия, 12 години управляват с кратки прекъсвания. Това има своята цена. Изпаднаха в изолация, подцениха протестите. Второ, мислят, че могат пак да надделеят, това е грешка. ГЕРБ имат с какво да се похвалят - доходите през последните 10 години са удвоени. Това не е шега работа. България е в добра геополитическа ситуация без да губим връзка с Америка и Европа, успяхме да балансираме с Русия и с Турция. Това не е никак малко. Аз лично мога да ги похваля за тяхната политика за коронавируса. Тя беше една от най-либералните в Европа и България почти не пострада, особено ако погледнем съседните страни, където всичко беше затворено, трябваше да се пускат sms и при излизане. Но за съжаление има неща, с които не могат да се похвалят и народът няма да ги търпи повече. Едното е корупцията, а другото - съдебната система. Тези две неща са нетърпими, българинът не желае да живее повече така и мисля, че на изборите ще се убедим, че е решил да не живее повече така. Иска европеизация и правова държава.

- На фона на това, което казвате, очакванията към „Има такъв народ“ са големи. Какво да очакваме от партията на Слави Трифонов?

- Аз виждам, може и да греша, но виждам, че Слави Трифонов ще бъде нещо като втори президент в страната. Силно правителство на Радев сега, ще имаме силно правителство на Слави, тоест той няма да управлява пряко, а сега ще го назначава и наблюдава. Има благородно безумие в това, но има неща, които са проблематични. Първото е как те си представят да управлява правителство без парламентарно мнозинство. А парламентарното мнозинство е тънка работа. Да, ще има министър-председател, но оттам насетне да се сменят гербовите марки в страната, са необходими 121 депутати да гласуват. Това изисква диалози, работни групи, изисква контакти, иска съгласие по базови въпроси. Изобщо изисква политическа логика. В момента не виждам не работни групи, аз не виждам контакти между лидерите в отделните партии. Аз не виждам да се събират и да обсъждат. Те трябва да направят парламентарно мнозинство. Това ще е главният проблем. Второ, за Трифонов мажоритарната система е много важна и намаляването на субсидията на партиите. Това е негова открай време фиксация и главната му политическа мисъл. Трифонов да се обърне към своите партньори в парламента - Христо Иванов, Мая Манолова, с идеята за мажоритарна система е все едно да се обърне към тях с идеята да бъдат закрити като малки партии. Как ще стане, като има явно неразбирателство!? Това е проблем. В момента, в който преминат от „Бойко е лош“ към „Хайде да правим еди- какво си“, ще имат голям проблем, защото по „Бойко е лош“ те имат съгласие. Предполагам обаче, че ще се стигне да направят промени в областта на правосъдието. Това е моята прогноза сега.

- А как тълкувате тази позиция на Слави Трифонов, че не иска да бъде депутат, но може да заеме друг пост?

- Много хора казаха, че вероятно той ще се кандидатира за президент, но според мен това е изключено по много причини. Той каза, че и премиер няма да става. Той има предвид позицията „Ахмед Доган“. Както Доган не е никакъв, но ролята на Доган е определяща за ДПС. Той така си представя долу-горе, че без да бъде един вид шофьор на колата, ще казва накъде да се движи.

- Как ще се отрази работата на служебния кабинет на амбициите на президента Румен Радев за втори мандат?

- Струва ми се, че той му е почти сигурен. Като гледам, рейтингът му е над 60 процента, хората го харесват. Това правителство не е коалиционно по същество, но има представители на БСП. Янаки Стоилов се проявява много добре, между другото. Има сини представители в кабинета, има технократи... Една великолепна формула. Те показаха, че като правителство, назначено от Румен Радев, могат да управляват добре. Кой ще му излезе насреща?

- Няма други кандидати, обявени официално...

- Не само. Представете си излезе ляв... И какво - десните ще пуснат тоя левия и няма да гласуват на втори тур за Радев? Или представете си излезе десен... и се стигне до втори тур. Левите няма да подкрепят Радев ли? Не виждам по никакъв начин той да загуби. За мен въпросът за Радев е един - дали от първи тур ще ги спечели, или не.

Подобни статии