Соевото мляко не е мляко, вегетарианският бургер си е о'к

Евродепутатите отхвърлиха с голямо мнозинство текст, забраняващ да бъдат наричани "стек" или "бургер" вегетариански продукти без животинско месо, предаде АФП. В същото време те приеха поправка, която не допуска да бъдат определяни като "кисело млеко", "сирене" или "сметана" продукти без животинско мляко, включително нехранителни стоки (например душ гел със соево мляко). Европейският съд вече забрани през 2017 г. при храните да се използва наименованието соево мляко.

Единствени изключения ще бъдат отдавна употребявани наименования като бадемово мляко, кокосово мляко или какаово масло. Сега предстои поправката да бъде обсъдена със страните членки на ЕС.

Федерацията на професионалните земеделски синдикати (Copa-Cogeca) силно подкрепяше двата текста, тъй като според нея това са обозначения за продукти, които не отразяват тяхното съдържание, както и че потребителят може да бъде подведен по отношение на хранителните им свойства.

Забраната беше поискана на фона на нарастващия успех на скъпите вегетариански бургери, които имитират много добре вкуса и усещането за месо.

Вегетарианството все повече се утвърждава и заради свързването на отглеждането на добитък с климатичните промени.

По данни на Euromonitor европейският пазар на заместители на месо почти се е удвоил за пет години до 1,9 милиарда долара.

Подобни статии

 • Моловете работят почти до полунощ преди затварянето утре

  Моловете работят почти до полунощ преди затварянето утре

  Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да затворят врати. В един от търговските центрове в София през целия ден имаше сериозен наплив от пазаруващи, съобщи Нова телевизия.

  80
 • КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

  КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

  „Цената на топлинната енергия, както и цената на електрическата енергия, произвеждана по високо-ефективен способ от топлофикационните дружества, ще остане същата и няма да бъде променяна за българските потребители. Също така КЕВР няма основание да променя тези цени, независимо от възникващи проблеми между обществения доставчик и някои от топлофикационните дружества“. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на заседанието си в четвъртък, на което беше обсъждано предложението за поевтиняване на газа от декември с 2-3%.

  103