София пуска билетчета за пътуване за определен период от време

Пътуване с неограничено прекачване в рамките на определен период от време е новото предложение по отношение на тарифната политика на Столичната община за пътуване в градския транспорт. Това съобщиха на брифинг в Столичната община председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и Зафир Зарков - зам.-председател на Комисията по транспорт към СОС.

Едно от новите предложения е т.нар. карта "30+". Тя важи за период от 30 минути, през който пътниците могат да се прекачват на неограничен брой превозни средства. Цената ѝ ще остане на тази на стандартния билет от 1,60 лв. Другата нова опция е за превозен документ с валидност от 60 минути, в които могат да се сменят различни видове градски транспорт.

Валидността ѝ обаче ще продължи до приключване на пътуването с превозното средство, което последно е чекирано във времевия период. Така гражданите, чийто билет изтича по време на пътуването им, ще могат да го продължат до пристигането до желаната спирка.

Сред предложенията за промени в тарифната политика е и въвеждането на съботно-неделна карта за семейства. Предложението е с една карта да могат да пътуват до четирима души от семейството. За въвеждането на тази карта обаче се изчакват допълнителни финансови разчети, посочи Зарков. Общината предвижда и карта с пакет за 20 пътувания на цена от 30 лева и карта за 30 пътувания на цена от 40 лева, информира Зарков.

Предвижда се още дневната карта, която в момента струва 4 лева, да важи за период от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо в рамките на деня. Цената ѝ обаче ще скочи на 6 лева .

Причината за измененията е пониженият интерес към превозни документи през последните две години. Между 35 и 40 % е спадът на приходите на превозни документи в столицата. Разходите, от друга страна пък, са по-високи в сравнение с минали години.

Зарков съобщи още, че в средата на февруари 2022 г. е най-ранният възможен срок за приемането на промените, което ще стане с решение на Столичния общински съвет и с промени в наредба на Столичната община.

Подобни статии

 • Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в следствие на което бе прекъснато електрическото захранване на 134 на брой незаконно свързани обекти. Това съобщи на пресконференция в Столичната община главният архитект на София Здравко Здравков. Днес председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев и главният архитект представиха проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои обществено обсъждане на промените и след това одобрението им от СОС.

  91
 • 39 месеца срок за метрото до Левски Г, ще е готово в края на 2025 г.

  39 месеца срок за метрото до Левски Г, ще е готово в края на 2025 г.

  39 месеца - това е срокът на изпълнение на новото трикилометрово трасе по третата линия на столичното метро. Това, според обещанията на "Метрополитен" ЕАД, означава, че метрото до жк "Левски Г" трябва да бъде готово най-късно в края на 2025 годин. Но както често се е случвало през годините, жителите на тази част на столицата не вярват на обещания.

  134