Софийският фестивал на науката ще се състои от 26 до 29 септември

Новите дати за организирането на Софийския фестивал на науката са от 26 до 29 септември 2020 г., а мястото остава непроменено - "София тех парк". Това съобщава порталът за наука на Министерството на образованието и науката.

Основният организатор на фестивала е Британският съвет в България, а сред другите организатори са МОН и Столичната община. Запазвайки физическия фестивал, организаторите се стремят да запазят мащабността и атмосферата му. По стечение на обстоятелствата програмата през септември, която е била готова още в началото на годината, отдава заслуженото на медицината. Организаторите споделят, че в допълнение на физическия фестивал през септември, на 17 май 2020 г., когато по първоначален план щеше да е финалният ден на фестивала, ще бъдат излъчени на живо и няколко събития.
Програмата на 17 май, или както организаторите го наричат "Ден 0 на Десетия софийски фестивал на науката - 2020", включва събития, свързани с COVID-19 от различни перспективи, както и националният финал на конкурса за комуникация на наука FameLab.
Денят 0 е своеобразен реверанс към учените и партньорите, които през последните девет години очакват и посещават фестивала през месец май. Допълнителна информация и актуални новини ще бъдат публикувани на уебсайта на Британски съвет в България и на фейсбук страницата на фестивала.
На 17 май, в Деня 0, ще се състоят три събития от фестивала: математическо моделиране на COVID-19 за България, което ще бъде представено от проф. Николай Витанов; "70 дни с новия коронавирус. Колко още?", с участието на Любомира Николаева-Гломб, и Националният финал на Лабораторията за слава FameLab 2020.

Подобни статии

  • Учени от БАН изобретиха робот за дезинфекция

    Учени от БАН изобретиха робот за дезинфекция

    Учени от Института по роботика на БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения, който може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19, съобщават от академията. Иновацията е приложима за автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни и здравни помещения, детски градини и училища, както и на всички подови повърхности, заразени с многорезистентни бактерии и супербактерии, гъбички, спори и вируси.

    89