Софийският градски съд даде една година на Столична община да реши проблема с мръсния въздух

Софийският градски съд (СГС) осъди Столичната общината да преустанови бездействието си и ѝ даде една година да реши проблема с мръсния въздух. 

Това стана по делото, което граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, заведоха срещу общината с настояване тя да бъде осъдена да преустанови замърсяването на въздуха в столицата, съобщи БНР.

На първа инстанция делото продължи повече от 4 години заради поредицата отводи на съдии от Софийския градски съд.
„Повече от две години Столичната община е допускала системно превишаване на допустимите нива на фини прахови частици, не е приела програма за управление на качеството на въздуха в София, не е разработила план за действие, за да ограничава тези явления и не е информирала достатъчно обществото“, пише в съдебното решение. То не е окончателно и общината може да го обжалва пред Софийския апелативен съд. 

В предаването „Нещо повече“ Андрей Зографски от „Спаси София“ каза: „Очаквам Общината да не обжалва решението на СГС, защото би било безобразно да тръгнат отново срещу базовите права на гражданите да живеят в нормална и здравословна среда. Очаквам Общината да започне да следва собствените си програми. Програмата за качество на атмосферния въздух, за която осъдихме Общината, не е изпълнявала от 2015 година досега... Имаме перманентен проблем с мръсния въздух и се надявам Общината най-накрая да разбере посланието. Мерките трябва да са смели тук и сега“. 

"ПОБЕДА! Осъдихме Столичната община за мръсния въздух в София!", написа във Фейсбук Борис Бонев. Ето и целия му пост:
След почти петгодишна съдебна битка съдът постанови, че с действията и бездействията си, Общината е допуснала сериозно и опасно за здравето на хората замърсяване на въздуха. С решение съдът задължава Общината в максимално кратки срокове да предприеме конкретни действия и мерки за ограничаване на замърсяването, сред които:

  • Изграждане на нови паркове в кварталите;
  • Стимули за смяна на замърсяващите уреди за отопление;
  • Мерки за подобряване на градския транспорт;
  • Изграждане на свързана велосипедна мрежа;
  • Изграждане на етажни паркинги в кварталите и повече буферни паркинги в периферията;
  • Строги мерки срещу замръсяването от транспорта и битовото отопление в дни с превишено замърсяване.

Щастливи сме, че сме част от тази знакова победа на гражданите срещу бездействието на управляващите. Съдът задължава Общината да предприеме мерки и действия точно в сферите, в които през годините ние предлагахме многобройни решения и идеи. Всички те бяха отхвърляни от управляващите, защото за тях е по-важно да не приемат идея на Спаси София, отколкото здравето на два милиона софиянци. Е, вече няма къде да бягат. Осъдени са да изпълняват! Дано това да е началото на решителната битка срещу мръсния въздух, независимо от източника му! Здравето ни няма цена!
Браво и на целия юридически и консултантски екип, които защитаваха правото на софиянци да дишат чист въздух!!!

Подобни статии