Сопраното Весела Делчева пя пред 100-хилядната аудитория на Game Music Festival

Българското сопрано Весела Делчева пя на второто издание на фестивала Game Music Festival в полския град Вроцлав. Солистката на Музикалния театър и Софийската опера е официален глас на Baldur`s Gate 3. Това е видеоигра, разработена и публикувана от Larian Studios, и е третата основна игра от поредицата Baldur`s Gate, базирана на настолната система за ролеви игри Dungeons & Dragons.

"Бях поканена от композитора Борислав Славов и организаторите на фестивала да участвам в концерт, който се състоя на 17 октомври", разказва пред БТА изпълнителката. Нейното представяне е гледано от 100 хиляди зрители от цял свят в реално време. Според запознати, това се случва за първи път в историята на гейм индустрията.

Пандемията

"Заради пандемията до последно не беше ясно дали ще има фестивал", разказва Весела. Оркестърът, който трябвало да свири, преди това репетирал в продължение на месец. Няколко дни преди събитието се оказало, че 15 от музикантите са били в контакт с болен от коронавирус и съответно е трябвало спешно да минат под карантина.
Организаторите обаче действат светкавично и за една вечер намират оркестър от съседен град, който се подготвя за концерта - само с три генерални репетиции.
"Аз бях много отчаяна, защото това е сложна музика и няма как да се изсвири от раз, коментира Весела Делчева. Още повече, че имах само две репетиции. Но оркестърът се представи блестящо".
По думите й в Полша положението е доста сериозно - има вечер час, заведенията работят до 21:00 ч., затворени са цели градове, навсякъде се ходи с маски.

Историята

Весела Делчева се запознава с Борислав Славов по време на концерта The world of video game music, състоял се през март 2018 г. в зала "България". На него, освен Славов, участва Пенка Кунева (която от 30 години пише музика за видео игри), както и американските диригенти Ейми Андерсън и Нийл Акрий, заедно с оркестъра на "Класик ФМ".
Тогава Славов предлага на Весела Делчева да работят заедно и конкретната поканата идва след по-малко от 20 месеца. "Работихме в продължение на една година и записахме този саундтрак, за да обявим накрая и премиерата му", разказва с усмивка изпълнителката.

Българската връзка

Оригиналният саундтрак към играта и световната премиера на Baldur`s Gate 3 беше на 6 октомври 2020 г. На концерта във Вроцлав е първото живо изпълнение на част от музиката. Заслуга за нейното звучене има и трето българско име - композиторът Георги Андреев, който е един от двамата аранжори.
Любопитна е и историята на автора - Борислав Славов, роден през 1973 г., дипломиран магистър по информатика. Известен е още под името Glorian. Той е композитор, музикален директор и продуцент, дизайнер на звукови ефекти. Печели световна слава като автор на оригинална музика за компютърни игри. Най-известните са Knights of Honor, WorldShift, Two Worlds 2, Crysis 2 и 3. От 2001 г. българинът е композитор на Black Sea Studios, а от 2008 г. - на Crytek. Член е на Game Audio Network Guild (GANG) и съосновател на българския музикален портал Sonic B.A.N.G.

Подобни статии

 • Blink-182 съблазниха гаджето на Илон Мъск

  Blink-182 съблазниха гаджето на Илон Мъск

  След като миналия месец барабанистът на поп-пънк бандата Blink-182 Травис Баркър каза, че през 2021-ва феновете ще могат да чуят чисто нов албум, сега той потвърди, че тавата е на 60% готова и разкри подробности около съдържанието й. Той сподели, че част от гост-изпълнителите в идния проект ще са гаджето на Илон Мъск – Граймс, американският рапър Lil Uzi Vert и хитовият изпълнител на Happy – Фарел Уилямс.

  107
 • Лана дел Рей работи по кънтри албум

  Лана дел Рей работи по кънтри албум

  Кралицата на меланхоличния поп Лана дел Рей разкри, че скоро феновете й ще я видят в малко по-различна (или не чак толкова) светлина. Причината – певицата е записала кънтри албум с кавъри на стари песни.

  95