Сотир Цацаров опроверга "Шпигел" за казуса с екстрадиран турски гражданин

По повод статия в списание „Шпигел“ и публикации в български медии от днес, 14.09.2020 г. - „Дневник“, „Медиапул“, „Сега“ и Клуб Z, КПКОНПИ публикува позиция на председателя на Комисията Сотир Цацаров, бивш главен прокурор:

През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк. Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят „Буюк“ да бъде дискутиран. Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ. През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране.

Статията в „Шпигел“ е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /„България и ловът на гюленистите“, 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев/. Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси.

Подобни статии

 • Социолог: Няма мощна обществена подкрепа за предсрочни избори

  Социолог: Няма мощна обществена подкрепа за предсрочни избори

  Ако в началото протестът беше консолидиран около исканията за оставки, в последните седмици се наблюдава оформяне на различни политически алтернативи в рамките на отделни групи от протестиращите. Това заяви пред БНР Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". Няма мощна обществена нагласа за предсрочни избори, заяви още тя.

  4
 • Новите пари от ЕС тръгват към България в средата на 2021 година

  Новите пари от ЕС тръгват към България в средата на 2021 година

  Парите от новия бюджет на ЕС, както и средствата за борба с последиците от коронавируса, ще започнат да пристигнат у нас в средата на следващата годината. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV, като уточни, че става въпрос за над 29 млрд. лв. По думите му тези средства ще се харчат от следващите правителства, с което отговори на упреците, че управляващите стоят във властта именно заради европарите.

  33
 • Извънредният труд на служителите на МВР - само срещу заплащане

  Извънредният труд на служителите на МВР - само срещу заплащане

  В почивни и в работни дни служителите на МВР ще получават само парични възнаграждения. Това решиха депутаите с приетите проемени в Закона за МВР. Това означава, че отпада допълнителният платен годишен отпуск до 12 дни при положен извънреден труд от служители.

  76