Спасиха 3-месечно мече сираче

Майката вероятно е убита, бебето може да отиде в Гърция

Снимка: МОСВ Бебето се е покатерило на дърво, а следа от майка му няма.

3-месечно мече, бродещо по главния път за Смолян, беше спасено от екип на РИОСВ. Сигналът за животното е подаден на телефон 112, а малкото е открито само в землището на село Смилян. Екипът открива бебето, качено на дърво, а от майка му няма и следа в района.

Експертите наблюдават мечето няколко часа, а когато то започва да се движи по главния път от град Смолян за село Смилян решават да го заловят, за да спасят живота му. То е откарано в парка за танцуващи мечки в Белица.

„Винаги, когато има такъв случай, имаме едно и също предположение. Възможно е майката да е убита, защото мечката няма да остави малкото си. Още повече че обикновено се раждат по две мечета, много рядко на бял свят се появява само едно. Другото мече може да е живо или убито, но ако не се намесим при такава ситуация, малките няма как да оцелеят сами“, разказа пред вестник „Телеграф“ шефът на парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. Малкото е между 3 и 4 месеца и тежи около 6 килограма. Обикновено се раждат през януари или февруари. „Мечето е силно стресирано. Днес при него ще дойде ветеринар, който ще назначи правилна диета за хранене и ще му направи нужните манипулации“, отбеляза Иванов.

Експертите от екоминистерството и от парка за танцуващи мечки в Белица ще опитат да намерят място на животното в специализиран парк за мечета сираци в Гърция. „Там се използват различни методологии за връщане на животните в природата и когато кажат, че е готово за въвеждане отново в гората, ще го върнем в България. Екоминистерството ще каже къде. Когато това стане, на мечето се слага CPS, с който се следи една или две години, за да може, ако се случи нещо, да му се помогне. Ако се окаже, че връщането в природата не върви добре, животното отново се прибира в парк“, разясни шефът на мечото селище.

Подобни статии