Спасиха и второ мече в Смолянско само за седмица

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян спаси още едно мече в района на Чепеларе, съобщиха от инспекцията.

След постъпил нов сигнал за малко мече, намиращо се в близост до град Чепеларе от експерти на екоинспекцията е извършена проверка на място. Установено е, че повече от два часа то е било само в близост до главния път Смолян - Чепеларе – Пловдив. Екип е направен оглед в района. Не са открити следи от майка. Мечето е уловено без да се използва упойка.

От МОСВ са се свързали с Фондация „Четири лапи“ и мечето вече пътува към Парка за танцуващи мечки в Белица, където ще бъде настанено и ще му бъдат указани нужните грижи.

Това е второто намерено мече само за седмица. Миналия петък - 4 юни, екип на РИОСВ - Смолян спаси малко мече и в землището на смолянското село Смилян. След получен сигнал от 112 сформирания екип е установил малкото мече, качено на дърво, като не са установени следи от майка в района. Експертите са изчакали на мястото няколко часа, при което са констатирали, че мечето се движи по главния път от град Смолян за село Смилян. С оглед на факта, че това създава риск за живота му, са предприети действия по неговото улавяне от експерти на РИОСВ и доброволци. МОСВ и фондация Четири лапи съдействаха за приемането на мечето в Парк за танцуващи мечки в Белица.

Подобни статии