Спасиха мечката Симона от отстрел

Снимка: WWF Еколозите спасиха живота на мечката Симона.

Мечката Симона беше спасена от отстрел и с двете си мечета беше закарана да живее в непристъпни места в Родопите.

За първи път в България проблемна мечка, която влиза в дворовете на хората, вместо да бъде убита, се премества на друго място. Това става ясно от съобщението на еколозите от международна природозащитна организация, взела участие в акцията близо до Смолян. Тя е извършена съвместно с РИОСВ-Смолян и Горско стопанство “Смилян” в края на седмицата.
Заради нахлуването по дворовете през 2020 г. Симона е класифицирана като „проблемна“, което води до издаване на разрешително за нейния отстрел. Въпреки това нито местните хора, нито горските са желаели тя да бъде убита. Докато е действало разрешителното, тя не се е появила и това спасило живота й .През август тази година обаче Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона.
За да спаси животното, екипът поставя фотокапани в района и залага примки, с които мечките могат да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. РИОСВ-Смолян и горското стопанство отцепват района и следят мечката да не избяга. На 10 септември Симона се хваща в капана, а малко по-късно в примките влизат и двете мечета. Упояват Симона, която тежи 105 кг, и заедно с мечетата я извеждат от мястото.
Според еколозите България е страна, в която мечките са изчезващ вид, а 100 животни са жертва на бракониерство. Те изтъкват, че преместването на проблемни мечки вместо отстрелването им е обичайна практика в Европа. Според Дамян Дамянов, шеф на ЮЗДП, в България значително се е увеличила популацията на мечки и зачестяват съобщения на хората в Родопите за срещи с тях и меченцата им на обитаеми за човека места. Хората толкова са свикнали с близкото им присъствие, че вече дори не се изненадват, допълни той. Мечките в момента се нуждаят от храна, за да натрупат килограми за зимния си сън. Симона трябва да стане около 135 кг, за да има нужните запаси. Животните намират все по-малко храна и затова влизат в населените места.

Подобни статии