Спецсистема съхранява енергия от гравитацията

С увеличаването на обема на възобновяемата енергия се увеличава нуждата от нови технологии за съхранение.

Шотландската компания Gravitricity работи върху нова експериментална инсталация, която ще съхранява енергия от гравитацията чрез повдигане и спускане на тежки товари с тегло между 500 и 5000 тона.
Принципът на действие на такава инсталация е съвсем прост. Товари, задържани във въздуха с помощта на въжета и мощни лебедки, имат голямо количество потенциална енергия. Ако е необходимо, те могат да бъдат спуснати надолу по вертикалния ствол на мината с дълбочина от 150 до 1500 метра. Както е замислено от разработчиците, за това могат да се използват изоставени мини.
Според Gravitrisity при действието на блоковете е възможно да се получат от 1 до 20 MW електричество, а самата инсталация ще може да работи до 50 години, без да губи производителност. Той е в състояние да достигне максимална мощност за по-малко от секунда и след това да освободи съхранената енергия в рамките на 15 минути или в забавен каданс до осем часа.
Повдигането на товара се извършва от мощни електрически лебедки, свързани към възобновяеми енергийни източници. Според експерти ефективността на такава система е 80-90%. В резултат на това той е в състояние да съхранява енергия на по-ниска цена в сравнение с огромната литиево-йонна батерия на Tesla в Австралия.
В момента гравитачността е в ранните етапи на изграждането на експериментално демонстрационно съоръжение, което се очаква да започне тестването през следващата година. Това е кула с височина 16 м, размерът на повдигнатия товар е два блока от по 25 тона, с помощта на които ще се натрупват и освобождават до 250 kW електричество.

Подобни статии