"Спейс Екс" изведе в орбита 60 микроспътника за осигуряване на високоскоростен интернет

Спътниците, всеки от които с тегло 260 кг, са предназначени за осигуряване на достъп до високоскоростен интернет и ще бъдат изведени в орбита на височина 280 км от Земята.

Ракета-носител "Фалкон-9" на компанията "Спейс Екс с 60 микроспътника "Старлинк" на борда стартира от Кейп Канаверал във Флорида, съобщиха световните информационни агенции.

Спътниците, всеки от които с тегло 260 кг, са предназначени за осигуряване на достъп до високоскоростен интернет и ще бъдат изведени в орбита на височина 280 км от Земята. Осем минути и 27 секунди след старта предназначената за неколкократна употреба първа степен на ракетата-носител кацна върху платформа в Атлантическия океан.

Съзвездието от спътници "Старлинк" цели да се осигури на ползватели от цялата планета достъп до интернет чрез извеждане на малки апарати с тегло до 500 кг в околоземна орбита. Първоначално компанията "Спейс Екс" възнамерява да осигури високоскоростен интернет на жителите на южната част на САЩ до края на 2020 г. По преценка на компанията, за извеждането в орбита и въвеждането в експлоатация на 11 хиляди спътника ще са нужни 10 милиарда долара. През месец май бяха изведени в орбита първите 60 спътника.

Подобни статии