Спипаният с рушвет агент на ДАНС остава в ареста

Зад решетките остава агентът на ДАНС, който се изкушил да изнудва фермер от пловдивско за рушвет, реши Окръжният съд в Пловдив.

През септември той е поискал първоначално 1500 лева, а през месец октомври т.г. – още 1000 лева. Третият транш бил на 11.11.2021 г. в гр. Пловдив в размер на 750 лева и тогава агентът е задържан. Целта на рушветите е била да прикрие преписки по дела. Общата сума на неправомерно получените средства възлиза на 3 250 лева.  Престъплението е квалифицирано по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс, уточниха от прокуратурата.

Служителят на ТД на ДАНС в Пловдив работил по направление „Земеделие“. Той извършвал проверки по повод постъпващи информации за неправомерно получаване на средства от ДФ „Земеделие“ от земеделски производители в областта. 

Борислав Христов провел няколко срещи с фермер, по време на които поискал и получил посочените по-горе  парични средства, за да не извършва проверовъчни действия към него и да ги насочи към други обекти. Агентът бил задържан на 11 ноември 2021 г. в гр. Пловдив при съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пловдив и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС при получаването на втората парична сума.

Според окръжните магистрати от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че агентът е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление  Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба в размер до 5000 лева.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, липсва опасност от укриване, но е налице реална опасност да извърши престъпление. Високата обществена опасност на дееца се извлича от конкретните му действия и проявената упорита престъпна воля при многократното изнудване на пострадалия при искането на подкуп, за да не бъдат сигнализирани компетентните органи за твърдени нарушения. Според съда в случая общественият интерес следва да вземе превес над личния и въпреки влошеното здравословно състояние на обвиняемия и семейната и трудовата му ангажираност, единствената адекватна мярка е задържане под стража.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на   18 ноември 2021 г. от 10.00 часа.

Подобни статии