Спираме туристи от 6 държави

Гражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани на територията на България. Причината е, че тези страни вече са в „червената зона“ заради висок брой заразени с COVID-19. Ограничението се въведе със заповед на здравния министър и важи от вчера, 19 юли.

Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Мярката означава, че около 12 000 туристи от тези държави няма да могат да дойдат у нас през следващите две седмици, поясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Броят само на британските туристи, които ще изгубим, възлиза на 4200. В момента голям наплив има и на испански туристи у нас.

Ограничението принуди туроператорските компании, които водят британци по морето ни, да отменят чартърните си програми, съобщи chernomore.bg.
Компанията Jet2, която планираше по два чартъра седмично след 23 юли до Бургас, анулира цялата си програма за този месец. Същото стори и TUI, която пък имаше по четири полета до Варна.
Сънародници се оплакват в социалните мрежи, че не знаят дали английските им партньори и извънбрачни деца ще бъдат допускани в България от тази седмица заради забраната за влизане на британски граждани.
Някои са успели да разговарят по телефона с представители на регионални здравни инспекции у нас, които са ги посъветвали да носят всякакви документи, доказващи че са част от едно семейство, като актове за раждане, договори за наем, включително общи сметки за ток, вода и плащане на местни данъци.

Българските граждани, които пристигат от държава, попадаща в „червена зона“, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен PCR, направен до 72 ч. преди пътуването. Това важи и за членовете на техните семейства. „Българите, влизащи в страната, е по-добре да имат предварително направени изследвания. За тези, които нямат, ние изискваме PCR. Ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай че направят тест веднага, до 24 часа след влизането, тестът се окаже отрицателен и изпратят по електронен път съответния документ, директорът на РЗИ отменя карантината“, съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че ваксинираните, пристигащи от страни в „червената зона“, също ще се наложи да се подложат на тест, защото може да са преносители. „Това ще ни гарантира, че няма да има разпространение на нови варианти на вируса в България“, допълни Кунчев.


Очакват нова вълна от есента

„В момента се потвърждават данните, че ситуацията се влошава с доста бързи темпове в Кипър, Гърция, Испания и Португалия и в някои области на Нидерландия. Може да очакваме, че вълната ще се развива и ще достигне до всички страни“, каза още доц. Ангел Кунчев. По думите му се очаква постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас, а нова вълна може да има септември-октомври. С повече ваксинирани вълната ще мине по-леко и с по-малко критични ситуации.
Кунчев съобщи още, че България е изпратила заявка за PCR тестове, които Европейската комисия да ни предостави, а сумата е над 1,6 млн. евро. Целта е да се улеснят хората, на които им предстои да се завърнат в страната.

Подобни статии