Спират първенството при над 10 заразени в 5 отбора

УЕФА прие правило заради COVID-19, плаши със служебна загуба

Photo: lap.bg При определени обстоятелства мачовете могат да бъдат отлагани.

БФС обяви три основни правила, които ще бъдат спазвани по време на новия сезон. От федерацията разкриха как ще се действа при възникване на форсмажорни обстоятелства, свързани с коронавируса. Най-важното от тях е, че първенството може да бъде прекратено при наличието на заразени в 5 отбора с повече от 10 футболисти.

„Предвид продължаващата епидемиологична обстановка в страната, БФС уведомява всички професионални клубове, че от началото на новото първенство в Първа и Втора професионална лига в сила влизат следните правила за действие, свързани с пандемията:

Среща от професионалния футбол може да бъде отлагана при наличие на положителни проби за COVID-19 едновременно на повече от 10 състезатели с действащи трудови договори в един от двата отбора.

Първенството може да бъде прекратено временно при наличие на положителни проби за COVID-19 едновременно на повече от 10 състезатели с действащи трудови договори в най-малко 5 клуба от Първа професионална лига. За Втора лига важи същото, но при наличието на над 10 заразени в най-малко 7 клуба.

Гореспоменатите правила се приемат по предложение на Медицинската комисия при БФС, която е оторизирана да потвърди случаите на положителни проби за COVID-19 в клубовете от професионалния футбол“, се казва в съобщението на футболната централа.

УЕФА пък прие специално правило, съобразено с извънредната ситуация. То влиза в сила от предварителните кръгове на Шампионската лига и Лига Европа, където ще се включат Лудогорец, ЦСКА, Славия и Локомотив (Пд). 48 часа преди всеки жребий клубовете трябва да пратят актуален списък с държавите, от и за които има ограничителен режим. Ако не го направят или списъкът не е точен, а се паднат с отбор, който попада в този режим и трябва да им гостува, те ще бъдат наказвани със служебна загуба 0:3. Ако например български отбор се падне да гостува на съперник от страна, която е сложила страната ни в списъка за задължителна карантина, домакинът трябва да намери неутрален терен и да осигури цялата организация на мача. Жребият за първия кръг от квалификациите за Шампионската лига е в неделя. Това означава, че до петък Лудогорец трябва да предостави пълния списък в УЕФА. За останалите три тима срокът е събота, тъй като техният жребий е в понеделник, 10 август.

Подобни статии