Спират радиото на фризьорките

Нямат право да пускат музика, докато подстригват клиенти

Фризьорки и козметички нямат право да пускат радио в салоните, докато подстригват клиенти, ако не са платили за авторските си права.

Соственици на такива обекти се оплакаха, че са посетени от инспектори, които са ги предупредили да спрат музиката по време на работа. Сред тях е съдържателка на студио за грим, на която е било връчено предупреждение. „Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван“, оплака се жената пред Нова телевизия. Тя негодува, че фризьорите и гримьорите не трябва да бъдат поставяни под общ знаменател със заведения и организатори на партита, на които се пуска музика. По думите й глобите от 2000 до 20 000 лева са непосилни за малкия бизнес.

Инспекторите от дирекция „Авторско право“ към Министерството на културата започнаха проверки още през август на търговски обекти, в които има озвучаване с музика. Те насочени първоначално към фитнес зали, но обхващат и фризьорски салони и козметични стидиа. Само в периода от 18 август до 4 септември са били издадени 89 разпоредителни протокола на салони.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността на собствениците на такива обекти, тъй като много от тях не са запознати, че трябва да плащат авторски права за музика, обясниха тогава от културното министерство. Според Закона за авторското право и сродните му права при установено нарушение от инспекторите на културното министерство глобите могат да достигнат до 20 000 лв. От началото на миналата година право да извършват проверки в салоните, фитнес залите, ресторантите и други търговски обекти имат и общините. Те могат да изискват от собствениците доказателство за уреждане на авторски права за песни.

Подобни статии