Споразумение за ново увеличение на минималната заплата в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС През 2019 година правителството на премиера Педро Санчес вече увеличи минималната заплата с 22 процента до 1050 евро бруто.

Лявото испанско правителство и синдикатите са сключили споразумение за леко увеличение на минималната заплата след няколко дни на напрегнати преговори, се посочва в съвместно комюнике, цитирано от Франс прес.

Повишението с 15 евро месечно (около 1,6 процента) ще се прилага със задна дата от 1 септември 2021 година, обявиха в комюникето министерство на труда и социалната политика, Профсъюзната конфедерация на работническите комисии (CCOO) и Общият съюз на трудещите се (UGT).
Това споразумение, увеличаващо минималната заплата до 1125 евро бруто месечно за 12 месеца, обаче не бе одобрено от работодателската организация, според която ново повишение на минималната заплата може да подкопае възстановяването на икономиката.
Първоначално това увеличение с 15 евро бе определено като недостатъчно от синдикатите на фона на ускорението на инфлацията и рекордната цена на електричеството.
В крайна сметка обаче те решиха да го приемат, след като се договориха с правителството за нови повишения през 2022 и 2023 година, за да бъде постигната целта минималната заплата да е 60 процента от средната заплата до края на мандата на кабинета през 2023 година.
През 2019 година правителството на премиера Педро Санчес вече увеличи минималната заплата с 22 процента до 1050 евро бруто. Тази валоризация бе последвана от второ повишение с 5,5 процента през януари 2020 година.
Тези увеличения, които са най-големите през последните десетилетия, целят да повишат минималната заплата в Испания - много ниска до този момент - до равнището на европейските й съседи, отбелязва АФП.

Подобни статии

 • Италия остана без президент

  Италия остана без президент

  И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела. И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

  104
 • Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Британският премиер Борис Джонсън отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс.

  86