Според експерти: Достатъчно топло е да узрее маврудът и мелнишките сортове грозде

През изтеклия период в някои райони от страната паднаха валежи между 15 – 25 l/m2 (Елхово – 15 l/m2, Шабла – 16 l/m2, Ловеч – 16 l/m2, Силистра – 16 l/m2, София – 22 l/m2, Драгоман – 22 l/m2, Ахтопол – 24 l/m2, Кърджали – 26 l/m2), които подобриха почвеното овлажнение в горния слой и условията за провеждане на почвообработки. Това е част от анализа на дежурния агрометеоролог Драгомир Атанасов в НИМХ за последните дни на септември. Той припомня, че седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време, което ще позволява довършване жътвата на пролетните окопни култури. Процесите на зреене при късните сортове овошки и лозя ще протичат при температури близки до нормата.

През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Прогнозираните валежи ще осигурят нужната влага за началните етапи от развитието на засятите в агротехнически срок есенни култури (рапица).

През периода в котловините и високите полета има вероятност за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство. През периода започва оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеница във високите полета.

В края на септември времето е подходящо за засяване на спанак. Сеитбата може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка в зависимост от условията и големината на площите. При ръчно засяване семената могат да се разпръснат площно или да се засеят редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 cm. Дълбочината на сеитба трябва да бъде между 2 – 4 cm. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма на декар варира между 2 – 3 kg.

Подобни статии

 • Фондът на фондовете подписа договор за отпускане на кредити в селските райони

  Фондът на фондовете подписа договор за отпускане на кредити в селските райони

  Фонд на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка за управлението на финансов инструмент "Финансиране в селските райони". Подписването се състоя в Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ в присъствието на заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ Георги Събев и представителите на двете финансови институции, съобщиха от пресслужбата на МЗХГ.

  135
 • Започва кандидатстването на розопроизводители за помощ от кампанията

  Започва кандидатстването на розопроизводители за помощ от кампанията "SOS Българска роза"

  Започва кандидатстването за еднократна помощ от кампанията "SOS Българска роза", която стартира това лято с цел да спаси традиционния поминък на малките розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието. Обявена е и първа разяснителна среща със заинтересованите лица в Община Стрелча този четвъртък, 18 ноември, от 17.30 в Младежкия дом, при строго спазване на противоепидемичните мерки.

  146
 • Животни

  Животни "фантоми" е установила проверка на Агенцията по храните в област Хасково

  Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ са констатирани в животновъдни обекти на територията на област Хасково от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съобщиха от областната администрация. Това е станало след сигнал на областния управител инж. Минко Ангелов и проверки в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в периода от 5 до 8 октомври т. г.

  123