Според "Галъп": ГЕРБ отново са първи, ИТН падат до четвърто място

Ако изборите за Народно събрание бяха днес ГЕРБ-СДС биха получили 21,4% от гласовете, а партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се срива до четвърто място с 12,3%. Това сочи проучване на "Галъп" проведено между 21 и 26 септември, чрез телефонен сондаж.

От агенцията предвиждат втора на изборите да бъде формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" с 15,2% гласове, след тях БСП с 13,4%.

За "Демократична България" биха гласували 12,1%, а за ДПС 11,4%. "Изправи се БГ! Ние идваме" са на косъм до бариерата за влизане в парламента с 4,1%.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. "Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли", посочват от "Галъп".

Подобни статии

 • Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  "В края на годината ще бъдат представени предварителни данни за преброяването на населението, окончателните резултати ще станат ясни в края на следващата година".  Това каза пред БНР Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демография и социална статистика" в Националния статистически институт. 

  108
 • Броят ни пак до края на октомври

  Броят ни пак до края на октомври

  Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт. Над четиристотин експерти от статистическите отдели на НСИ в цялата страна ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година, съобщиха от статистическата агенция. 

  112
 • Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

  Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

  Броени часове остават до края на преброяването на населението, който ще бъде даден в 20 часа. През деня в понеделник ще работят преброителните центрове и преброилите се електронно ще могат да изпращат преброителния код на специален имейл, открит от НСИ.

  100