Според жалби, постъпили в КНСБ: Шефове уволняват по месинджъра

Служители глобявани заради снимки и коментари в мрежата

Увеличават се сигналите за работодатели, глобили или уволнили служители заради сигнали в социалната мрежа Фейсбук. В 17% от случаите работници били уволнени от своите шефове чрез приложението месинджър. Една трета от сигналите пък са за наложени наказания след коментари в социалните мрежи, а 17% са глобените за изразяване на лично мнение по обществен въпрос в мрежата. Това стана ясно от данни на синдиката КНСБ, предоставени на БНР.

От синдиката казват още, че според сигналите, пуснати до тях, работещи търпят санкции и за считани от работодателите им за неподходящи профилни снимки в социалните мрежи.

„Дали е харесал някоя снимка или е подкрепил някоя кауза, която всъщност не отговаря на политиката на работодателя, или всъщност едно от фрапантните неща е, че си е споделил фиша от работната заплата и е изказал възмущение. И след това започват да търпят някакви дисциплинарни наказания хората – заради уронване имиджа на работодателя, забележете“, казва националният секретар на синдиката Тодор Капитанов.

Капитанов цитира данни, според които 87 процента от колегите в работата са свързани с помощта на Фейсбук и потребителите са най-активни по време на работната седмица между един часа и три следобед.

Според синдикалистите и в България, както е и на много места в Европа и по света, ръководствата на фирмите трябва да подготвят препоръки и правила за поведение за използването на социалните мрежи.

„Да не се публикува някаква финансова или оперативна информация, касаеща организацията, да не се предоставят лични данни на свои колеги и на партньори, общо взето, такива неща, които в някаква степен дават някаква хигиена на поведението в онлайн пространството“, казва още Капитанов.

Както „Монитор“ писа, през миналата година в синдиката на КНСБ е имало над 1500 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, които са подадени от работници.

25% от тях са за неизплатени възнаграждения, следвани от сигналите за нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските - 24,7%, което означава, че близо 50%, или всеки втори сигнал през миналата година е бил за неизплатени пари или проблеми с отпуските на служителите.

Най-голям процент от подаващите сигнали хора са тези на възраст между 46-55 г. Те са  с 33,3% от общия брой, на следващо място е групата на подалите сигнали на възраст между 36-45 г. с 28% дял. Групата на възраст между 26-35 г. е със 17%, а подалите сигнали на възраст между 18-25 г. са едва 3,4%, сочат още данните на доклада. От Главната инспекция по труда съобщиха, че през миналата 2020 г. са установени 2641 нарушения на хора, работещи без трудови договори, което означава, че средно на ден инспекторите са хващали по 7 души без договори на работното място.

 

 

Подобни статии